Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Πύργου ιδρύθηκε την 25η Απριλίου 1926 από όμιλο επιφανών Πυργίων πολιτών, με επικεφαλής τον Κωνσταντίνο Χριστόπουλο, Αρχίατρο και με πυρήνα των πρώτων συλλογών βιβλίων από δωρεές ιδιωτών ντόπιων και ομογενών.

Επίσκεψη του 4ου Δημοτικού Σχολείου Πύργου (τμήμα ΣΤ1)

Η πρεμιέρα στα εκπαιδευτικά μας προγράμματα έγινε σήμερα Τετάρτη 14 Οκτωβρίου με τα υπέροχα παιδιά του ΣΤ΄1 τάξης του 4ου Δημοτικού Σχολείου Πύργου. Τους μαθητές συνόδευε η δασκάλα τους κ. Ευδοκία, καθώς και η δασκάλα των Αγγλικών κ. Κατερίνα.

Η Διευθύντρια της Βιβλιοθήκης κ. Φανή Καραχάλιου αρχικά αναφέρθηκε στη Λειτουργία και τις δραστηριότητες της Βιβλιοθήκης, καθώς και στις ευκαιρίες που έχουν τα παιδιά όταν γίνουν μέλη της.

Στη συνέχεια είδαμε σε παρουσίαση τη δράση:
- της Ελένης Ιωαννίδου
- της Λέλας Καραγιάννη
- της Ηρώς Κωνσταντοπούλου
- της Βάσω Κατράκη
- των γυναικών της Πίνδου
- της Παναγιώτας Σταθοπούλου
- της Σοφίας Βέμπο
- των εθελοντών νοσηλευτριών
και πολλών άλλων επώνυμων και ανώνυμων γυναικών που έδωσαν, η καθεμιά με το δικό της τρόπο, τον αγώνα τους κατά τη διάρκεια του Πολέμου του’40, της Κατοχής και της Αντίστασης.

Βιώνοντας τη δράση «Λίγο ψωμάκι σας παρακαλώ» νιώσαμε απογοήτευση, θυμό και αγανάκτηση, βλέποντας να αλλάζουν χέρια πράγματα μεγάλης υλικής και συναισθηματικής αξίας, κυριολεκτικά για ένα κομμάτι ψωμί.

Τέλος ξεναγηθήκαμε στην έκθεση χαρτονομισμάτων της Κατοχής. Είδαμε από κοντά νομίσματα δεκάδων και εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δραχμών, με ελάχιστη όμως αγοραστική αξία.

Φεύγοντας, χαζέψαμε στην έκθεση βιβλίου και στις εφημερίδες της εποχής και πήραμε ένα αντίγραφο από χαρτονόμισμα των 100 δισεκατομμυρίων δραχμών του 1944 και ένα γευστικό κρουασίνι.

Στο μπλογκ του 4ου Δ.Σ. Πύργου http://4dim-pyrgou.ilei.sch.gr/index.php/drastiriotites/drastiriotites/4... αναρτήθηκαν φωτογραφίες από την επίσκεψη και των δύο τμημάτων της ΣΤ΄ τάξης.