Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Πύργου ιδρύθηκε την 25η Απριλίου 1926 από όμιλο επιφανών Πυργίων πολιτών, με επικεφαλής τον Κωνσταντίνο Χριστόπουλο, Αρχίατρο και με πυρήνα των πρώτων συλλογών βιβλίων από δωρεές ιδιωτών ντόπιων και ομογενών.

Καλημέρα κύριε Σωκράτη !


«Καλημέρα κύριε Σωκράτη» ήταν ο τίτλος του εκπαιδευτικού προγράμματος που πραγματοποιήθηκε στη Βιβλιοθήκη μας στις 15 Ιουλίου. Εμψυχωτής ήταν ο κ. Πέτρος Χαλικιάς, δάσκαλος, μέλος της συγγραφικής ομάδας του βιβλίου της Γλώσσας Ε΄ Δημοτικού και τελειόφοιτος του ΕΑΠ (Ελληνικός Πολιτισμός).


Ο κ. Χαλικιάς έκανε μια πρώτη απόπειρα να εισάγει τα παιδιά στον κόσμο της Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας. Με τρόπο διαδραστικό, προσαρμοσμένο στην ηλικία τους και χωρίς να απλοποιούνται υπέρμετρα οι προσφερόμενες γνώσεις, έγινε ένα πρώτο βήμα για να γνωρίσουν τα παιδιά το ομολογουμένως δύσκολο αντικείμενο της φιλοσοφίας και μια πρώτη προσπάθεια να υποκινηθεί το ενδιαφέρον τους για δημιουργική σκέψη και παραπέρα έρευνα.


Μιλήσαμε για το τι είναι η φιλοσοφία, η περίφημη αυτή πνευματική ενασχόληση των αρχαίων φιλοσόφων, που διέδωσε τον ελληνικό τρόπο σκέψης σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης.

Με προβολή διαφανειών, παιχνιδιών και σύντομων ασκήσεων μάθαμε για τους αρχαίους φιλοσόφους, τις σχολές τους και επικεντρώσαμε στον Σωκράτη, τη ζωή, τη διδασκαλία και την καταδίκη του από την αθηναϊκή πολιτεία, την οποία αποδέχτηκε πίνοντας το κώνειο, πιστός στις ιδέες του μέχρι την τελευταία του στιγμή. Οι ιδέες του Σωκράτη (πόλεμος/ειρήνη, ανδρεία/δειλία, σωστό/λάθος, δίκαιο/άδικο, καλό/κακό,  δημοκρατία/τυραννία, ευτυχία, ομορφιά, ελεύθερη επιλογή κλπ) δεν είναι παρά βασικές φιλοσοφικές έννοιες με τις οποίες φέραμε τα παιδιά σε μια πρώτη εξοικείωση.

Ευχαριστούμε για την πολύτιμη προσφορά τους τους εθελοντές:

  • Αθηνά Αντωνοπούλου 
  • Ζωή Αντωνοπούλου 
  • Έφη ΝΙκολακοπούλου και 
  • Ανδρέα Λαμπρόπουλο

Η αλλοίωση κάποιων φωτογραφιών έγινε για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των μαθητών, σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό κανονισμό GDPR και την ισχύουσα νομοθεσία.