Την Τρίτη 31/10/2017 επισκέφθηκαν τη Βιβλιοθήκη μας στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του προγράμματος Erasmus+, 20 παιδιά και καθηγητές από την Ιταλία, τη Γαλλία και την Ισπανία μαζί με τους “οικοδεσπότες” μαθητές από το ΓΕΛ Πελοπίου και τους εκπαιδευτικούς Χρήστο Μπελόκα και Αντώνη Σπανό. Ο κ. Σπανός αν και δεν ανήκει φέτος στο δυναμικό του ΓΕΛ Πελοπίου, συνόδευσε με μεγάλη χαρά τα παιδιά.

Το θέμα του προγράμματος είναι «Τι θα συμβεί αν η γη κινείται; Είμαστε έτοιμοι;» και σκοπός είναι να αποκτήσουν οι μαθητές βασικές γνώσεις, ώστε να είναι ψύχραιμοι και να ξέρουν πώς αντιδράσουν σε περίπτωση σεισμού. Η ανταλλαγή απόψεων, εμπειριών, γνώσεων και πρακτικών ανάμεσα στις χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, θα συμβάλει ώστε να υπάρξουν βελτιώσεις στα πρωτόκολλα αντίδρασης και στα σχέδια έκτακτης ανάγκης που αφορούν όχι μόνο στα σχολεία, αλλά και γενικότερα στον πληθυσμό των σεισμογενών περιοχών. 

Τη παιδαγωγική ομάδα του προγράμματος απαρτίζουν οι εκπαιδευτικοί του ΓΕΛ Πελοπίου Καλαμπόκα Χρυσαυγή, Γκούβα Έλενα, Θεοδωράκη Λήδα, Χριστοδουλόπουλος Γιάννης, Βασιλόπουλος Βασίλης, Νιώτης Άγγελος και Μπελόκας Χρήστος.

Είναι γνωστό ότι η χώρα μας είναι η 1η χώρα στην Ευρώπη και 6η παγκοσμίως σε σεισμική δραστηριότητα. Και ιδιαίτερα οι περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, όντας ακριβώς στα όρια των λιθοσφαιρικών πλακών Ευρασίας – Αφρικής δίνουν κατά καιρούς μεγάλους –τόσο σε μέγεθος όσο και σε ένταση- σεισμούς.

Οι μνήμες του μεγάλου σεισμού της 26ης Μαρτίου 1993 δεν έχουν σβήσει ακόμα από το μυαλό των γονιών μας και των παππούδων μας. Τις εικόνες από το μεγάλο αυτό σεισμό, όπως τις κατέγραψαν οι εφημερίδες της εποχής εκείνης είδαν από κοντά οι μαθητές στη Βιβλιοθήκη.

Στη συνέχεια οι μαθητές ξεναγήθηκαν στους χώρους της Βιβλιοθήκης και με ιδιαίτερη χαρά ανακάλυψαν στις συλλογές της Βιβλιοθήκης συγγραφείς από τη χώρα του καθενός.