Ένα μαγικό ταξίδι στο Ηλιακό Σύστημα και στα εντυπωσιακά φαινόμενα που συνδέονται με τους πλανήτες είχαν την ευκαιρία να ζήσουν οι μαθητές Γυμνασίου που παρακολούθησαν τη δράση του εκπαιδευτικού Χιωτέλη Ιωάννη στη Βιβλιοθήκη μας την Παρασκευή 15 Ιουλίου. Ο κ. Χιωτέλης είναι Διδάκτορας Φυσικής, εκπαιδευτικός του Πειραματικού Λυκείου του Πανεπιστημίου Πατρών και έχει βραβευθεί στο παρελθόν με ευρωπαϊκή πρωτιά σε διαγωνισμό Αστρονομίας και Διαστημικής.

Οι μαθητές ταξίδεψαν στο ηλιακό σύστημα αναπαράγοντας ηλιακές εκλείψεις, σεληνιακές εκλείψεις, διελεύσεις της Αφροδίτης μπροστά από τον ήλιο, ενώ παρατήρησαν και άλλα αστρονομικά φαινόμενα. Μελέτησαν τους αστερισμούς του Καλοκαιριού και του Χειμώνα, ανακαλύπτοντας τις διαφορετικές όψεις του ουρανού από τα διαφορετικά σημεία της υδρογείου. Ταξίδεψαν νοητά στη Σελήνη και είδαν από εκεί τις φάσεις της Γης, ενώ περιπλανήθηκαν στους σεληνιακούς κρατήρες.

Αμέσως μετά κλήθηκαν να αναδημιουργήσουν τους κρατήρες στους χώρους της Βιβλιοθήκης. Με απλά υλικά και ευφυή πειραματισμό οι μαθητές αναπαρήγαγαν τους κρατήρες σε υποστρώματα που κατασκεύασαν. Επίσης, τους δόθηκαν σχεδιαγράμματα απεικόνισης και ονομασίας όλων των πλανητών του ηλιακού συστήματος και τέλος τους μοιράστηκαν απεικονίσεις του νυχτερινού ουρανού ώστε να προσδιορίσουν μόνοι τους, τους αστερισμούς.

Οι μαθητές παρακολούθησαν, ρώτησαν, προβληματίστηκαν, πειραματίστηκαν και ανακάλυψαν γνώση, όλα μέσα από έναν παιγνιώδη και φιλελεύθερα εκπαιδευτικό τρόπο. Στο τέλος όλοι εκδήλωσαν τον ενθουσιασμό τους για το υπέροχο ταξίδι στο μαγικό κόσμο που μας περιβάλλει.

ΣΧΕΤΙΚΑ