Ένα κομμάτι από μια οικοδομή στην πρώην Σοβιετική Ένωση του 1936 πρωταγωνίστησε στη σημερινή εκδήλωση και βοήθησε τα παιδιά που ήλθαν σήμερα στη Βιβλιοθήκη να εξοικειωθούν με τα μουσικά όργανα της συμφωνικής ορχήστρας.

Η Σχολική Σύμβουλος Μουσικής κ. Κωστούλα Σακκά – Κυρίτση με έναν εξαιρετικά πρωτότυπο τρόπο παρουσίασε στα παιδιά το διάσημο μουσικό παραμύθι “Ο Πέτρος και ο λύκος” του Σεργκέι Προκόπιεφ. Πρόκειται για μια ιστορία με μουσικές εικόνες, όπου τα χαρακτηριστικά των ηρώων αποδίδονται από ένα όργανο ή από ομάδα οργάνων. Έτσι το φλάουτο είναι το πουλί, η πάπια το όμποε, η γάτα το κλαρινέτο, ο «αυστηρός παππούς» το φαγγότο, ο γκρίζος λύκος το κόρνο, ο Πέτρος τα έγχορδα, οι κυνηγοί τα τύμπανα μέσα από το ρυθμό, εναλλαγές μέτρου, έντασης, όμορφη ενορχήστρωση.

“Ο Πέτρος και ο Λύκος” έχει παρουσιαστεί από τις σπουδαιότερες ορχήστρες ανά τον κόσμο, με σπουδαίους αφηγητές-τραγουδοποιούς, όπως ο Ζακ Μπρελ, ο Ντέιβιντ Μπάουι  αλλά και σπουδαίους ηθοποιούς όπως ο Πήτερ Ουστίνωφ, ο Ζεράρ Φιλίπ κ.α. Στην Ελλάδα, αγαπήθηκε ιδιαίτερα με αφηγητή τον αλησμόνητο  Δημήτρη Χορν το 1993 (https://www.youtube.com/watch?v=_Mb63Nxzq_Q). Η ομώνυμη ταινία, συμπαραγωγή Πολωνίας – Αγγλίας, πήρε το 2008 Όσκαρ καλύτερης ταινίας μικρού μήκους κινουμένων σχεδίων (https://vimeo.com/10789336).

Στη συνέχεια έγινε παντομίμα, δραματοποίηση, κίνηση με το ρυθμό της μουσικής, συζητήθηκαν ιδέες των παιδιών, τι θα κρατούσαν τι θα άλλαζαν και ζωγράφισαν.


Η αλλοίωση των φωτογραφιών έγινε για την προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.