Δυο χαλικάκια από την παραλία του Κατακόλου μας ταξίδεψαν σήμερα στη χαμένη Ατλαντίδα.

Γνωρίσαμε τη πολιτεία του θρύλου και των μύθων μέσα από φωτογραφίες – αναπαραστάσεις, αλλά κυρίως μέσα από το κείμενο ενός κορυφαίου Έλληνα φιλοσόφου, του Πλάτωνα.

Η κ. Γιούλη Βασιλείου, εκπαιδευτικός ΑΟΘ και διδάσκουσα στο Κοινωνικό Φροντιστήριο Πύργου με την πολύτιμη βοήθεια της κ. Νίκης Τζιβα, δασκάλας, μεταπτυχιακής φοιτήτριας και εθελόντριας στο “Χαμόγελο του παιδιού” μας μετέφεραν με ένα πολύ όμορφο, απλό και παραστατικό τρόπο τις ιδέες του Πλάτωνα και του Σωκράτη για τον τρόπο λειτουργίας μιας ευνομούμενης πολιτείας.

Η κ. Γιούλη μας έφερε ως χαρακτηριστικό αντιπαράδειγμα τις περιπτώσεις των λαών που ταλαιπωρήθηκαν από παρανοϊκούς ηγέτες.

Ωστόσο, όλοι εκφράσαμε τη δυσαρέσκειά μας για ένα πλήθος περιπτώσεων από τη σημερινή πραγματικότητα που χρήζουν νομικής αντιμετώπισης. Έτσι, πήραμε “την κατάσταση στα χέρια μας”, μοιράσαμε … Υπουργεία και κάναμε ένα μίνι Υπουργικό Συμβούλιο. Εντοπίσαμε παθογένειες της νεοελληνικής πραγματικότητας και αποφασίσαμε να ψηφίσουμε τοςυ κατάλληλους νόμους. 

Φεύγοντας πήραμε ως ενθύμιο έναν σελιδοδείκτη με ένα σπουδαίο ρητό του Σωκράτη.

Ὁ ἀληθινὸς ἄρχων
οὐ πέφυκε
τῷ αὐτῷ συμφέρον σκοπεῖσθαι,
ἀλλὰ τὸ
τῷ ἀρχομένῳ.

(Ο αληθινός άρχοντας
δεν γεννήθηκε
για να στοχεύει
στο δικό του συμφέρον,
αλλά στο συμφέρον
αυτού τον οποίο κυβερνά).

Πλάτων [Πολιτεία 347d]

ΣΧΕΤΙΚΑ