Φανταστείτε μια γιαγιά να μεγαλώνει ένα μικρό παιδί με νανουρίσματα, παραμύθια και ξεναγήσεις στο νυχτερινό ουρανό, μέσα από αφηγήσεις για τ’ άστρα!

Κάπως έτσι, μπήκε η ποίηση στη ζωή του Δημήτρη Λέντζου, συνυφασμένη με τα παιδικά του χρόνια – στις Μηλιές της Ηλείας – αφού, από πολύ νωρίς, έγραψε τους πρώτους δεκαπεντασύλλαβους στίχους του, όταν πήγαινε στην τρίτη δημοτικού!

Από τότε, μέχρι και σήμερα, ο Δημήτρης Λέντζος γράφει ποιήματα, θαατρικά στίχους, θέατρο αφηγείται και τραγουδιστά, αφού στίχους του έχουν μελοποιήσει εκλεκτοί συνθέτες και τους έχουν τραγουδήσει σημαντικές, αλλά κι ελπιδοφόρες φωνές.

Το θεατρικό του έργο «Ο γιος μου ο Ελπήνορας» ανέβηκε το 2014 στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης για τα 40 χρόνια της Τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, με πρωταγωνίστρια της Αιμιλία Υψηλάντη.

«Η μεγάλη διαδήλωση του ενός» ανέβηκε για τρεις χρονιές στην Αθήνα με πρωταγωνιστή τον Ηλείο ηθοποιό και σκηνοθέτη Παναγιώτη Σπηλιόπουλο από το Φλόκα. Η παράσταση αυτή ανέβηκε για 2 βραδιές και στον Απόλλωνα Πύργου.

Εννιά δισκογραφικές δουλειές του – είτε ολοκληρωμένοι κύκλοι τραγουδιών είτε συμμετοχές του – έχουν κυκλοφορήσει ως σήμερα, σε μουσική του Μιχάλη Τερζή, του Χρήστου Λεοντή και του Νεοκλή Νεοφυτίδη. Τα τραγούδια του τα έχουν τραγουδήσει Έλληνες ερμηνευτές, όπως ο Δημήτρης Μητροπάνος, ο Γιώργος Νταλάρας κι ο Μανώλης Μητσιάς, ο Παντελής Θαλασσινός, ο Διονύσης Τσακνής, ο Νίκος Δημητράτος, η Μαρία Σουλτάτου, η Σοφία Παπάζογλου κ.ά. 

Ο μεγάλος μας αυτός Ηλείος λογοτέχνης δώρησε στη Βιβλιοθήκη μας 17 βιβλία του, τα οποία είναι πλέον στη διάθεση του αναγνωστικού κοινού.

ΣΧΕΤΙΚΑ