Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Πύργου ιδρύθηκε την 25η Απριλίου 1926 από όμιλο επιφανών Πυργίων πολιτών, με επικεφαλής τον Κωνσταντίνο Χριστόπουλο, Αρχίατρο και με πυρήνα των πρώτων συλλογών βιβλίων από δωρεές ιδιωτών ντόπιων και ομογενών.

Μάτεσις Παύλος (1933-2013)

Ο Παύλος Μάτεσις ,πεζογράφος, θεατρικός συγγραφέας, μεταφραστής ,γεννήθηκε στη Δίβρη Ηλείας το 1933.Έκανε σπουδές στο θέατρο, τη μουσική και τις ξένες γλώσσες.

Εργάσθηκε ένα διάστημα ως τραπεζικός υπάλληλος ,αλλά εγκατέλειψε γρήγορα τη σταδιοδρομία του για να αφοσιωθεί στη λογοτεχνία και το θέατρο.

Πρωτοεμφανίστηκε στα γράμματα το 1967 με το θεατρικό του έργο «Η τελετή».

Το διάστημα 1972-73 είχε αναλάβει τον καλλιτεχνικό προγραμματισμό του Εθνικού Θεάτρου.

Έχει γράψει τα  θεατρικά:

Η τελετή, Η καθαίρεση, Βιοχημεία, Λύκε Λύκε, Το φάντασμα του Ραμόν Νοβάρο, Μικρο-αστικό δίκαιο, Περιποιητής φυτών, Ενοικιάζεται φύλακας άγγελος, Προς Ελευσίνα, Η ποδοσφαιρική βραδιά της Μεγαλειοτάτης, Η Εξορία,  Η βουή.

Πεζά έργα:

Διηγήματα, Αφροδίτη, Η  μητέρα του σκύλου, Ο παλαιός των ημερών, Πάντα καλά, Σκοτεινός οδηγός, Μύρτος, Ύλη δάσους

Έργα του έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες.

« Η μητέρα του σκύλου» από τα πιο πολυδιαβασμένα μυθιστορήματά του που μεταφράστηκε σε πολλές ξένες γλώσσες , περιλήφθηκε στις λίστες του αγγλικού εκδοτικού οίκου Quintet Publishing “1001 βιβλία της παγκόσμιας λογοτεχνίας που πρέπει να έχει διαβάσει κάποιος μέχρι το τέλος της ζωής του”.

Μετέφρασε στα ελληνικά, πολλά  θεατρικά αριστουργήματα του παγκόσμιου θεάτρου , όπως κείμενα των Αριστοφάνη, Μπωμαρσαί, Μπρεχτ, Σαίξπηρ, Μολιέρου, Ιψεν, Φώκνερ κ. α.

Έχει βραβευτεί μεταξύ άλλων με το Κρατικό Βραβείο Θεάτρου το 1966 για το έργο Η τελετή και με το Μέγα Βραβείο Κριτικών Θεάτρου το 2000,Βραβείο Acerbi για το μυθιστόρημα “ Η μητέρα του σκύλου”

Πέθανε στην Αθήνα το 2013.

 

Πηγές :Λεξικό νεοελληνικής λογοτεχνίας, Πατάκη, 2008

biblionet