01Σεπτέμβριος2020

Βρίσκεστε εδώ: Πρωτοσέλιδο | Ηλεία | Τον Βύρωνα Δάβο τιμά η Βιβλιοθήκη Πύργου σήμερα Σάββατο 4 Ιουνίου

Ηλεία Ειδήσεις-Ενημέρωση, Ηλειακά Νέα

Τον Βύρωνα Δάβο τιμά η Βιβλιοθήκη Πύργου σήμερα Σάββατο 4 Ιουνίου

Τον Βύρωνα Δάβο τιμά η Βιβλιοθήκη Πύργου σήμερα Σάββατο 4 Ιουνίου

Ένας ακούραστος εργάτης της Λογοτεχνίας και της Ιστορίας.

Ένας από τους πιο σημαντικούς πνευματικούς δημιουργούς της μεταπολεμικής περιόδου στην χώρα μας σε επίπεδο Λογοτεχνίας και Ιστορικής έρευνας είναι ο Βύρων Δάβος. Γεννημένος το 1927 στο Πελόπιο Ηλείας, μετά τις γυμνασιακές του σπουδές εγκαταστάθηκε στην Αθήνα ως στέλεχος του Πυροσβεστικού Σώματος. Από αυτό αποστρατεύθηκε ως ανώτερος Αξιωματικός. Από τα νεανικά του χρόνια, ήδη από την Κατοχή, σε στιγμές δύσκολες για τον τόπο και την οικογένεια του, άρχισε να ασχολείται με την ποίηση και την συγγραφή.

Το 1947 δημοσίευσε στην «Πατρίδα» και την «Αυγή» Πύργου τα πρώτα δημοσιογραφικά του κείμενα. Από τότε συνεχώς γράφει και δημοσιεύει. Μέγα τμήμα της προσπάθειας του ήταν η ανεύρεση πηγών για την Ιστορία της Ηλείας, κάτι που οδήγησε σε έκδοση πρωτότυπων ιστορικών εργασιών για τον χώρο της Ηλείας και του Πύργου ιδίως του 19ου και του 20ου αιώνος(με θέματα από την αγροτική ζωή και την πολιτική κίνηση του τόπου, αλλά και παρουσίαση λαογραφικών θεμάτων).

Τα βιβλία του(τα περισσότερα τα επιμελείται και τα εκδίδει ο ίδιος, με δικές τους μεθόδους) φτάνουν τα 80 περίπου και η συγγραφική του δραστηριότητα καλύπτει πάνω από 70 έτη. Αυτή η Δημιουργία είναι αληθινό και θαυμαστό φαινόμενο όχι μόνο για τον Ηλειακό χώρο, αλλά και για όλην την Ελληνική Επαρχία. Το έργο του έχει δεχθεί πλήθος θετικών κριτικών και εκτείνεται από την Ποίηση και την λογοτεχνική πεζογραφία μέχρι τις ιστορικές και λαογραφικές μελέτες. Ο ίδιος κινείται με σεμνότητα, παρουσιάζοντας συνεχώς νέα έργα.

Ο Βύρων Δάβος σαφώς είναι ένας από τους ακούραστους Πνευματικούς Δημιουργούς της Ηλείας Με συνεχή παρέμβαση στους χώρους της Λογοτεχνίας, της Ιστορίας και της Λαογραφίας, μέσα από πλήθος βιβλίων και δημοσιευμάτων (που σήμερα φιλοξενούνται σε πολλές βιβλιοθήκες, όπως αυτή του Γενικού Λυκείου Πελοπίου που εμπλουτίστηκε πρόσφατα ως μία μικρή ένδειξη τιμής για τον μεγάλο αυτόν Δημιουργό)ο Βύρων Δάβος έχει προσφέρει πολλά στην έρευνα για την Ιστορία της Ηλείας.

Το Σάββατο 4 Ιουνίου 2016 το απόγευμα η Δημόσια Βιβλιοθήκη του Πύργου(με εισηγητές-ομιλητές τον Πανεπιστημιακό και Πρόεδρο της Βιβλιοθήκης Αθανάσιο Φωτόπουλο, τον Φιλόλογο Αυγερινό Αναστασόπουλο και τον Συγγραφέα και ερευνητή Διονύσιο Τραμπαδώρο)οργανώνει εκδήλωση για το έργο και την προσωπικότητα του σπουδαίου αυτού Ηλείου Πνευματικού Δημιουργού. Είναι μία αξιόλογη αναφορά σε ένα έργο που πρέπει να γνωρίσουν όλοι όσοι αγαπούν τον τόπο μας, την Ηλεία του σήμερα και του χθες.

Γεώργιος Διον. Κουρκούτας

myILIAnews.gr

Ειδήσεις-Ενημέρωση από την Ηλεία, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο!

Το myilianews.gr είναι μέλος του Online Media

Μητρώο Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης

emedia

Το myILIAnews.gr στα Social!