Εκδήλωση για τον Τάκη Σινόπουλο, 25/11/2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Εκδήλωση για τον Τάκη Σινόπουλο, 25/11/2017 

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΑΚΗ ΣΙΝΟΠΟΥΛΟ

ΣΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΠΥΡΓΟΥ

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Πύργου Ηλείας, στο πλαίσιο των πνευματικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων της, διοργανώνει πνευματική εκδήλωση το Σάββατο 25 Νοεμβρίου, ώρα 7 μ.μ., για να τιμήσει ένα διαλεχτό παιδί της, τον μεγάλο ποιητή Τάκη Σινόπουλο (1917-1981).

Ομιλητής θα είναι ο διακεκριμένος συμπατριώτης μας, ποιητής κι αυτός, Ηλίας Γκρής. Μέλη της Θεατρικής Ομάδας Πύργου, ο Γιάννης Μανώλης και η Νάνσυ Τζανετοπούλου θα απαγγείλουν ποιήματα του Σινόπουλου.

Ο Πύργος παρουσίασε αξιοσημείωτη πνευματική κίνηση κυρίως στον Μεσοπόλεμο και τότε τέθηκαν οι βάσεις για την ανάδειξη -στην Κατοχή και μετέπειτα- μορφών που λάμπρυναν την πόλη τους και κατέκτησαν επάξια σημαντική θέση στα Νεοελληνικά Γράμματα (Παύλος Μάτεσις, Ηλίας Παπαδημητρακόπουλος,  Γιώργης Παυλόπουλος, Τάκης Δόξας και Τάκης Σινόπουλος).

Ο Τάκης Σινόπουλος γεννήθηκε στην Αγουλινίτσα, αλλά ουσιαστικά μεγάλωσε στον γειτονικό Πύργο, όπου εγκαταστάθηκε η οικογένειά του το 1920. Τέλη του 1934 εγκαταλείπει το επαρχιακό περιβάλλον του Πύργου και πηγαίνει στην Αθήνα για να σπουδάσει στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο ελληνοϊταλικός πόλεμος και η Κατοχή καθυστερούν τις σπουδές του, τις οποίες καταφέρνει να ολοκληρώσει το 1944. Έχει ήδη υπηρετήσει ως βοηθός γιατρού τον Γενάρη του 1941, ενώ λίγο αργότερα συλλαμβάνεται και φυλακίζεται ως αντιστασιακός από τον ιταλικό στρατό στον Πύργο. Μετά την αποφοίτησή του υπηρετεί και πάλι στον στρατό ως λοχίας υγειονομικού και από τη θέση του έφεδρου ανθυπίατρου, στην οποία θα προαχθεί, θα συμμετάσχει στον Εμφύλιο στις γραμμές του Εθνικού Στρατού βιώνοντας από κοντά τη φρίκη και τον παραλογισμό του πολέμου. Μετά τη λήξη του Εμφυλίου και την αποστράτευσή του εγκαθίσταται μόνιμα στην Αθήνα, όπου εργάζεται ως γιατρός. Το 1972 παντρεύεται τη Μαρία Ντότα, πτυχιούχο αγγλικής φιλολογίας. Πεθαίνει στον Πύργο, ανήμερα του Πάσχα, στις 26 Απριλίου του 1981.

Υπήρξε ποιητής, γιατρός, μεταφραστής, κριτικός και ζωγράφος, συγκαταλέγεται δε  ανάμεσα στους πιο σημαντικούς εκπροσώπους της μεταπολεμικής ελληνικής ποίησης. Το έργο του είναι βαθύτατα συνυφασμένο με τις ιστορικές περιπέτειες της μεταπολεμικής και μετεμφυλιακής Ελλάδας, ενώ η παρουσία του στον χώρο των ελληνικών γραμμάτων συνδέεται άμεσα με τις ευρύτερες αναζητήσεις και την προσπάθεια συγκρότησης της ποιητικής εκείνης γενιάς που εμφανίστηκε και έδωσε το κύριο έργο της στην περίοδο της Κατοχής και των πρώτων μεταπολεμικών χρόνων.

 Η Δημόσια Βιβλιοθήκη Πύργου έχει κι έναν πρόσθετο λόγο για να προβεί σε αυτή την έκδήλωση. Ο Τάκης Σινόπουλος έγραψε: «Έρχομαι συνέχεια από τον Πύργο». Ο Πύργος, λοιπόν,  η γενέτειρά του και πόλη της ψυχής του, δεν πρέπει να πληρώσει το πνευματικό χρέος που έχει στο εκλεκτό παιδί του;

Καλούνται, λοιπόν, οι Ηλείοι και κυρίως οι Πύργιοι που εκτιμούν τις μορφές που μόχθησαν για ν’ αναδείξουν την πνευματική φυσιογνωμία του τόπου τους, να τιμήσουν την εκδήλωση αυτή με την παρουσία τους.

Ο Πρόεδρος

Αθανάσιος Θ. Φωτόπουλος

 

ΣΧΕΤΙΚΑ