Το Κτίριο
Το Κτίριο
Το Κτίριο

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Πύργου στεγάζεται σε ιδιόκτητο κτίριο στη συμβολή των οδών Μυρτίλου και Γερμανού στον Πύργο, σε οικόπεδο που προήλθε από δωρεά του ιδρυτή της «Ηλειακής Βιβλιοθήκης» Κωνσταντίνου Χριστόπουλου ή Χριστιά.

Πρόκειται για ένα κτίριο συνολικής επιφανείας 887 τ.μ το οποίο εκτείνεται σε 5 επίπεδα.

Συγκεκριμένα αποτελείται από τον ισόγειο χώρο, τον ημιώροφο, τον Α όροφο, τον Β όροφο, το Α υπόγειο και το Β υπόγειο.

Ισόγειο

Περιλαμβάνει τους εξής χώρους:

Α) Χώρος υποδοχής κοινού και δανεισμού υλικού.

Το Κτίριο

Εδώ ο επισκέπτης θα πάρει όποια πληροφορία χρειάζεται για το πως θα κινηθεί στο χώρο, θα εγγραφεί μέλος της βιβλιοθήκης θα δανειστεί ή θα επιστρέψει το υλικό που χρησιμοποιεί.

Β) Χώρος παιδικού και εφηβικού τμήματος

Εδώ οι μικροί μας φίλοι, αλλά και οι μεγαλύτεροι ηλικίας μέχρι 15 ετών, θα βρουν στα ράφια βιβλία για την ηλικία τους όλων των ειδών και θα μπορέσουν να τα ξεφυλλίσουν στο αναγνωστήριο των 15 θέσεων ή να τα δανειστούν.

Γ) Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων

Το Κτίριο
Το Κτίριο
Το Κτίριο

Στην αίθουσα αυτή αίθουσα των 80 θέσεων πολλοί φίλοι μας έχουν παρακολουθήσει παρουσιάσεις βιβλίων, διαλέξεις, εκθέσεις βιβλίων ειδικού ενδιαφέροντος, αφιερώματα (π.χ. σε λογοτέχνες, στους ολυμπιακούς αγώνες, στα νέα αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής, σε περιβαλλοντικά προβλήματα, σε επετειακές εκδηλώσεις κ.ά.), έχουν δεί προβολές video κτλ.

Το Κτίριο
Το Κτίριο
Η είσοδος για τα άτομα με αναπηρία (πάνω) - Συλλογή DVD για εκπαιδευτικούς και όχι μόνο σκοπούς

Στην αίθουσα αυτή πραγματοποιούνται και τα εκπαιδευτικά προγράμματα της Βιβλιοθήκης.

Εδώ στεγάζεται το κέντρο πληροφόρησης της βιβλιοθήκης. Όλα τα μέλη της Βιβλιοθήκης έχουν δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν δωρεάντους ηλεκτρονικούς υπολογιστές  που προορίζονται για το κοινό (2 εξ αυτών είναι στη διάθεση ατόμων με αναπηρία), με δωρεάν πρόσβαση wifi, να εκτυπώσουν εργασίες και να χρησιμοποιήσουν το ηλεκτρονικό εκπαιδευτικό υλικό της βιβλιοθήκης.

Ημιώροφος

Το Κτίριο

Περιλαμβάνει αρχείο Φ.Ε.Κ., τοπικού τύπου και περιοδικώναμετάφραστη ξένη φιλολογίακαθώς και αναγνωστήριο περιοδικού τύπου.

Εδώ ο επισκέπτης θα βρει εφημερίδες τοπικού τύπου από το 1957, Εφημερίδες της Κυβέρνησης (ΦΕΚ) από το 1953 και περιοδικά, κυρίως λογοτεχνικά και θα μπορέσει να τα διαβάσει στο μικρό αναγνωστήριο όσα που τον ενδιαφέρουν.

Α’ Όροφος

Α) Κεντρικό αναγνωστήριο

Εδώ ο αναγνώστης θα βρει βιβλία λογοτεχνικά (μυθιστορήματα, διηγήματα, θεατρικά έργα, ποίηση, βιογραφίες), ελληνικά και ξένα μεταφρασμένα, πληροφοριακά, εγκυκλοπαίδειες, λεξικά, σχολικά βοηθήματα, καθώς και πλούσιο υλικό για τον Πύργο και γενικότερα την Ηλεία. Τα βιβλία αυτά μπορεί να τα δανειστεί ή απλά  θα χρησιμοποιήσει το αναγνωστήριο των 20 θέσεων.

Οι υπάλληλοι της Βιβλιοθήκης είναι πάντα στη διάθεση του κοινού για την αναζήτηση υλικού.

Β) Αίθουσα Τάκη Δόξα

Εδώ ο επισκέπτης θα δεί τη δωρεά της βιβλιοθήκης του Τάκη Δόξα, η οποία αποτελείται κυρίως από λογοτεχνικά βιβλία και περιοδικά.

Θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει τα βιβλία μόνο εντός του χώρου της βιβλιοθήκης, αφού όρος της δωρεάς ήταν τα βιβλία να μην δανείζονται.

Γ) Αίθουσα Στέφανου Στεφανόπουλου

Εδώ ο επισκέπτης θα δει τη δωρεά της βιβλιοθήκης του Στέφανου Στεφανόπουλου η οποία αποτελείται από βιβλία κυρίως ιστορικά, φιλοσοφικά, αρχαίων συγγραφέων ελληνικά και ξενόγλωσσα, τα οποία και θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει μόνο εντός της βιβλιοθήκης αφού κι εδώ υπήρξε ο ίδιος όρος.

Β’ Όροφος

Α) Αναγνωστήριο

Εδώ βρίσκονται βιβλία που αφορούν στις Καλές Τέχνες, τη Λαογραφία, τη Γλωσσολογία, την Κοινωνιολογία, την Φιλοσοφία και την Παιδαγωγική.

Στον ίδιο χώρο υπάρχει αναγνωστήριο 16 θέσεων για την εξυπηρέτηση του αναγνωστικού κονού.

Β) Γραφείο Διοικητικού Συμβουλίου
Γ) Γραφείο Διευθυντή
Δ) Γραφείο προσωπικού

Α’ Υπόγειο:

Περιλαμβάνει:

Α ) Γραφείο προσωπικού των κινητών μονάδων.

Εδώ γίνεται η καταγραφή, καταλογογράφηση, ταξινόμηση των βιβλίων των κινητών μονάδων.

Β) Κινητή μονάδα

Η κινητή μονάδα είναι, προς το παρόν ελπίζουμε, εκτός λειτουργίας εξ αιτίας προβλημάτων στελέχωσης της μονάδας αλλά και επισκευής της.

Β’ Υπόγειο

Εδώ υπάρχει βιβλιοστάσιο βιβλίων ιστορικών, θεολογικών, αρχαιολογίας, ιατρικής, αρχαίων συγγραφέων, θετικών επιστημών κ.ά.