Ένας αλλιώτικος περίπατος στην πόλη που αγαπάμε...

Το Σάββατο 12 Απριλίου έγινε ένας αλλιώτικος περίπατος στην πόλη που αγαπάμε, τον Πύργο μας. Η δράση πραγματοποιήθηκε με αφορμή την παγκόσμια ημέρα βιβλίου και η Βιβλιοθήκη μας συμμετείχε μαζί με τη Βιβλιοθήκη της Βουλής και άλλες 63 Δημόσιες και Δημοτικές Βιβλιοθήκες, στον «περίπατο βιβλίου» που οργανώνει κάθε χρόνο η Ένωση Ελληνικού Βιβλίου, με τη στήριξη και την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης έργων του λόγου.

Κάθε χρόνο διαλέγουμε διαφορετικά σημεία της πόλης μας για να μιλήσουμε γι’ αυτά. Φέτος περπατήσαμε σε μερικούς από τους πιο γνωστούς δρόμους του Πύργου και με αποσπάσματα από τα βιβλία της Ηλείας μάθαμε από πού πήραν το όνομά τους.

1η στάση μας η πλατεία και η οδός Αυγερινού

Ένας αλλιώτικος περίπατος στην πόλη που αγαπάμε...
oppo_0

Από το βιβλίο «Πύργος» εκδόσεως της εφημερίδος «Η Αυγή» μαθαίνουμε για την οικογένεια Αυγερινού και την θέση που ήταν το αρχοντικό Αυγερινού πριν ο χρόνος συνωμοτήσει όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο βιβλίο, στην φθορά του.

2η στάση μας, η οδός Βιλαέτη. Ο  ακαδημαϊκός Διον. Κόκκινος γράφει: « Ο ηρωισμός  και η αυτοθυσία του κατά την μάχη του Λαντζοΐου ενθυμίζουν τον Αθανάσιον Διάκον εις  την Αλαμάναν και τον Αθανάσιος Καρπενησιώτην εις το Σκουλένι. Ηρνήθη να εγκαταλείψει το πεδίον της μάχης και έμεινε με τους ολίγους άνδρας του μαχόμενος αποφασισμένος ν΄αποθάνει…»

3η στάση, η οδός Κρεστενίτου

Ο Λυκούργος Κρεστενίτης (1793- 1873) ήταν εξέχουσα πολιτική και στρατιωτική φυσιογνωμία της Ελληνικής Επαναστάσεως. Διετέλεσε δις γερουσιαστής επί Όθωνος, υπουργός Δικαιοσύνης , Εσωτερικών, Οικονομικών και Πρόεδρος της Βουλής.

Περνώντας από  τον μητροπολιτικό ναό της πόλης που έχει χαρακτηριστεί «μνημείο νεότερης πολιτιστικής κληρονομιάς» και θεωρείται σημαντικό τοπόσημο για τον Πύργο, φτάνουμε στην πλατεία Τάκη Δόξα, του 1ου Διευθυντή της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Πύργου.

Κατεβαίνοντας από την οδό Γρηγορίου Ε΄ φτάνουμε στην οδό Μανωλοπούλου που φέρει το όνομα του μεγάλου ευεργέτη του πρώτου Νοσοκομείου της πόλη, Αθανάσιου Μανωλόπουλο, ο οποίος διέθεσε όλα του τα χρήματα για την ανέγερση του νοσοκομείου (κάλεσε μάλιστα τον Ερνέστο Τσίλλερ και του ανέθεσε τον σχεδιασμό του) και μετά από λίγο πτώχευσε. Το Μανωλοπούλειο Γενικό Νοσοκομείο Πύργου λειτούργησε 11ο χρόνια.

Στην οδό Τάκη Πετροπούλου, οδός που πήρε το όνομά τηςαπό τονΤάκη Πέτρου Πετρόπουλο, γιατρό και Δήμαρχο το 1954 για μια τετραετία, της πόλεως του Πύργου, στεκόμαστε έξω από το σήμερα πλέον ερειπωμένα κτήρια (υπνωτήρια ΟΣΕ) διαβάζουμε απόσπασμα από το περιοδικό «Αλφειός» και την σιδηροδρομική γραμμή Πύργου – Καατακώλου που είναι το πρώτο σιδηροδρομικό δίκτυο που τοποθετήθηκε εκτός  του Ν. Αττικής και έχει εγγραφεί στον ελληνική σιδηροδρομική ιστορία ως  ο πρώτος δημοτικός σιδηρόδρομος στην χώρα μας…..

Τέλος καταλήγουμε στην οδό Μητροπολίτου Αντωνίου διαβάζοντας αποσπάσματα από το βιβλίο του Γ. Νικολόπουλου «Αντώνιος , ο Ιεράρχης της Ελευθερίας και της Αλήθειας» και ανανεώνουμε το ραντεβού μας για τον επόμενο ανανεωμένο περίπατο βιβλίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ