Τι μεγάλη η σημερινή μέρα! Από κάθε άποψη …

Μεγάλο το θέμα, μεγάλος σε προσόντα και διάθεση ο εμψυχωτής, μεγάλο το πλήθος των παιδιών που ήλθαν να μάθουν για την ιστορία τους, για τον αγαπημένο μας Πύργο …

Ποιος είπε ότι τα νέα παιδιά ενδιαφέρονται μόνο για τα πόκεμον ή για τα νέα μοντέλα των smartphones και όχι για τις ρίζες τους; Ποιος είπε ότι προπαραμονή της Παναγίας τα πιτσιρίκια αφήνουν το κρεβάτι τους, τη χουζούρα τους, τις παραλίες και έρχονται για να μάθουν τοπική ιστορία; Μας διέψευσαν με τον πιο ηχηρό τρόπο: σήμερα είχαμε ρεκόρ συμμετοχών με 28 αιτήσεις !

Ας τα πάρουμε όμως με τη σειρά. Ο κ. Διονύσης Λιανός, φιλόλογος και κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας, εκπαιδευτικός στο Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας και Τέχνης Γενεύης (Ελβετία) και Βοηθός Εκπαίδευσης στο Lycée de l’Albanais, Rumilly, France διέθεσε δύο από τις μέρες των διακοπών του στην Ελλάδα για να μάθει τοπική ιστορία στα νέα παιδιά του Πύργου.

Σήμερα ασχοληθήκαμε με ένα σπουδαίο έργο ενός σπουδαίου ανθρώπου που άφησε ανεξίτηλο το σημάδι του στον Πύργο: τις μαρμάρινες κρήνες και το Δήμαρχο Λετρίνων (έτσι λεγόταν τότε ο Δήμος Πύργου) Πέτρο Αυγερινό.

Οργανώσαμε τελετή εγκαινίων, στην οποία με τα καθήκοντα τελετάρχη επιφορτίστηκε το κάθε παιδί. Φτιάξαμε προσκλήσεις με “άρωμα παλιού καιρού”.

Στη συνέχεια ήλθε η ώρα να μιλήσουμε για την ιστορία των Ταχυδρομείων και των Γραμματοσήμων. Με πολύ καμάρι μάθαμε ότι το πρώτο γραμματόσημο απεικόνιζε μια ελληνίδα θεά, τη Δήμητρα.

Και ήλθε η ώρα να δημιουργήσουμε ένα επετειακό γραμματόσημο, στο οποίο πρωταγωνίστησε η μασκότ των εγκαινίων, ο Βρυσούλης.

Κολλήσαμε τα γραμματόσημα στο φάκελο, βάλαμε μέσα την πρόσκληση των εγκαινίων και ένα άρθρο του κ. Λιανού σχετικά με τις μαρμάρινες κρήνες, γράψαμε σε άψογο πολυτονικό τους παραλήπτες των προσκλήσεων και ετοιμαστήκαμε να τις στείλουμε όχι μόνο στους γονείς μας, αλλά και ΤΙΜΗΣ ΕΝΕΚΕΝ στην Εθνική Βιβλιοθήκη που οργανώνει την Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας σε όλη την Ελλάδα, στα ΕΛΤΑ Πύργου και στη ΔΕΥΑ Πύργου.

Κύριε Διονύση, να είστε σίγουρος ότι σήμερα όχι μόνο μάθαμε πολλά για τις ρίζες μας αλλά είμαστε πολύ περήφανοι που είμαστε Πυργιωτάκια !!!

 ΥΓ. Η ημερομηνία των «εγκαινίων» έχει επινοηθεί για χάρη της εκπαιδευτικής δραστηριότητας. Ωστόσο, το έτος εγκατάστασης των μαρμάρινων κρηνών και της υδροδότησης της πόλης είναι ιστορικά τεκμηριωμένα.


Η αλλοίωση κάποιων φωτογραφιών έγινε για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ