Ο κύκλος του ψωμιού

Την Τρίτη 18/7/2023 στη βιβλιοθήκη του Πύργου έκανε την εμφάνιση του ένα λαογραφικό κουτί. Ένα κινητό λαογραφικό μουσείο σε μικρή κλίμακα που μέσα περιείχε τα εργαλεία και τις τεχνικές του οργώματος, του θερισμού, του αλωνίσματος, της αλέσεως, του ζυμώματος και του ψησίματος του ψωμιού.

Ο εμψυχωτής κ. Δημήτρης Αδαμόπουλος ειδικός παιδαγωγός προσχολικής αγωγής μέσα από την αφήγηση μύθων, τραγουδιών, ύμνων και παροιμιών άρχισε να ξετυλίγει το κουβάρι σχετικά με το αρχαιότερο και σημαντικότερο τρόφιμο, το σύμβολο ζωής, το ψωμί.

Το δημοτικό τραγούδι ανέσυρε μνήμες από το παρελθόν σχετικά με την γεωργική ενασχόληση στην χώρα μας. Το τραγούδι που μιλά για ένα περιβόλι οργωμένο και μαργαριταροσπαρμένο κατέδειξε στα παιδιά την προσδοκία των γεωργών για παραγωγή της νέας σοδειάς, ενώ παροιμίες όπως, “ό,τι σπείρεις θα θερίσεις” έδειξαν την ανάγκη μιας πολύπλευρης επένδυσης στο παρόν για πολυεπίπεδο μετασχηματισμό στο μέλλον.

Τα γεννήματα που έχουν ωριμάσει μας κάλεσαν στον θερισμό τους. Το τραγούδι ʺγενήκαν τα γεννήματαʺ μίλησε στα παιδιά για την σκληρή δουλειά του θερισμού αλλά στο τέλος το αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικό καθώς θα γεμίσουν τα αλώνια. Τα αλώνια που εκεί οι άνθρωποι καλό – ξεχωρίζουν το άχυρο από τον καρπό. Τα πουλιά και τα ζώα παίρνουν την θέση που τους αρμόζει, δηλαδή, δίνουν την ομορφιά με το κελάηδημα τους.

Εξηγήθηκε ο αλληγορικός λόγος και κατέδειξε στους μικρούς φίλους της βιβλιοθήκης την πραγματικότητα, την σκληρή δουλειά για τον άρτο τον επιούσιο και την ανάγκη προς την καλύτερη ζωή παρ’ όλες τις δυσκολίες. Οι προσευχές και οι ύμνοι δίδαξαν την ξεχωριστή αξία που έχει το ψωμί και υπενθύμισαν την υποχρέωση μας προς μία πνευματική κατεύθυνση.

Ο μύλος παρ’ όλο που συχνά σταματά λόγω βλαβών δεν μας χάλασε το κέφι, παρά μας θύμισε την έγνοια μας για μελέτη και μάθηση σαν τον μυλωνά με το αυλάκι. Στη συνέχεια γνωρίσαμε το τελικό στάδιο του κύκλου του σιταριού μέσα από το τραγούδι του γάμου “κάτω στα αλώνια” που μιλά για το γλέντι και τα σχετικά με το αλεύρι εδέσματα που βγαίνουν φρέσκα από τον φούρνο. Θα πρέπει όλοι να απολαμβάνουμε το ψωμί ως τρόφιμο, αλλά και το ψωμί του μόχθου μας για αλλαγές και μάθηση.

Τέλος, με την δραματοποίηση της ανάπτυξης των σπόρων που φυτρώνουν και γίνονται στάχυα, τα παιδιά διασκέδασαν,  κατανόησαν την αξία των σιτηρών για την ζωή του ανθρώπου και συμβολικά πήραν το μήνυμα για την αξία της καλλιέργειας του εαυτού τους.

Η αφήγηση του μύθου ʺΤο πιο γλυκό ψωμίʺ ως ανακεφαλαίωση, έδωσε το έναυσμα στους μικρούς φίλους της βιβλιοθήκης για να καταπιαστούν με τα εικαστικά και συγκεκριμένα την αγαπημένη τους ζωγραφική. Τα παιδιά διασκέδασαν, έμαθαν και όλα αυτά τα αποτύπωσαν στο χαρτί με τις ζωγραφιές τους. Η εικαστική ενασχόληση αναπόφευκτα έφερε τον γραμματισμό με την ολοκλήρωση ενός φύλλου εργασίας και την αντιγραφή λέξεων, αλλά τα οδήγησε στον δανεισμό των αγαπημένων παιδικών βιβλίων από την βιβλιοθήκη.

Στο τέλος μαζεύτηκαν όλα τα παιδιά και τραγούδησαν στη μικρή μας φίλη Πηνελόπη που είχε γενέθλια κι εκείνη είχε για κάθε παιδί μια λιχουδιά. Πηνελόπη να ζήσεις και να σε χαίρονται όλοι όσοι σε αγαπούν!

Στο υπαίθριο αναγνωστήριο της Βιβλιοθήκης οι γονείς περίμεναν τα παιδιά παρέα με ένα βιβλίο κι έναν καφέ που με πολλή αγάπη ετοίμασε η κ. Κατερίνα Σίψα.

Χορηγοί προγράμματος: ΚΙΝΙΝΗΣ Π. Ι. Α.Ε.Β.Ε – Κωνσταντίνα Καββαδά

Οφείλουμε ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στις εθελόντριές μας κ. Μανιάτη Δήμητρα, κ. Χαρά Καπαρέλη.

Η αλλοίωση κάποιων φωτογραφιών έγινε για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

ΣΧΕΤΙΚΑ