Το Σάββατο 27 Απριλίου έγινε ένας αλλιώτικος περίπατος στην πόλη που αγαπάμε, τον Πύργο μας. Η δράση πραγματοποιήθηκε με αφορμή την παγκόσμια ημέρα βιβλίου και η Βιβλιοθήκη μας συμμετείχε μαζί με τη Βιβλιοθήκη της Βουλής και άλλες 63 Δημόσιες και Δημοτικές Βιβλιοθήκες, στον «περίπατο βιβλίου» που οργανώνει κάθε χρόνο η Ένωση Ελληνικού Βιβλίου, με τη στήριξη και την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης έργων του λόγου.
Κάθε χρόνο διαλέγουμε διαφορετικά σημεία της πόλης μας για να μιλήσουμε γι’ αυτά. Φέτος ήταν κατά κοινή ομολογία η πιο πετυχημένη φορά και μάλιστα με πολλές εκπλήξεις.
Πρώτος σταθμός ήταν το Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο. Ο Δήμαρχος Πύργου κ. Στάθης Καννής μαζί με την πρόεδρο της Τ.Κ. Πύργου Νανά Κρεστενίτη μας υποδέχθηκαν και από το μπαλκόνι του δευτέρου ορόφου είδαμε από ψηλά την όμορφη κεντρική πλατεία της πόλης μας, την πλατεία Σάκη Καράγιωργα εμβαδού (μαζί με τον λόφο του Επαρχείου) 19 στρεμμάτων! Από τις μεγαλύτερες της Ελλάδας! “Ζούμε σ’ έναν Πύργο όμορφο” είπε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων ο κ. Καννής. Και πράγματι, από ψηλά έχει αλλιώτικη ομορφιά η πόλη μας.
Στη συνέχεια στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου η αριστούχος μαθήτρια του 4ου ΓΕΛ Πύργου Μυρσίνη Δημητροπούλου με τη βοήθεια της φιλολόγου κ. Βάσω Καράγιωργα, ανιψιάς του Σάκη Καράγιωργα, μας μίλησε για την προσωπικότητα και τη δράση του.
Ευτυχής συγκυρία ήταν η παρουσία τριών ανιψιών του, τού κ. Χάρη Μικελόπουλου, της κ. Βάσως Καράγιωργα και της κ. Αγγελικής Καράγιωργα.
Κι ενώ ο κ. Χάρης Μικελόπουλος μας μιλούσε για την αρχιτεκτονική του κτηρίου, η πόρτα άνοιξε διάπλατα και δεκάδες κοριτσάκια από το Λύκειο Ελληνίδων Πύργου μπήκαν στην αίθουσα, ντυμένες Λαζαρίνες. Πήραν θέση και τραγούδησαν τα κάλαντα του Λαζάρου καταχειροκροτούμενες από το κοινό.
Ήρθ’ ο Λάζαρος, ήρθαν τα βάγια,
ήρθ’ η Κυριακή που τρων’ τα ψάρια.
Τη σκυτάλη πήρε ο αειθαλής ερευνητής της ιστορίας και του πολιτισμού του Πύργου κ. Παναγιώτης Δημάκης. Βαθιά συγκινημένος μας μίλησε για το έργο και την προσφορά του μεγάλου ευεργέτη του Πύργου Αθανάσιου Μανωλόπουλου και την -απίστευτη για τα χρονικά εκείνα- δωρεά των 126.000 δραχμών με σκοπό την ανέγερση του Νοσοκομείου Πύργου. Τελειώνοντας, μας διάβασε την εξόχως συγκινητική αναφορά της εφημερίδας Ακρόπολις (17 Μαρτίου 1888) στον μεγάλο αυτό ευεργέτη.
Ανάμεσα στο κοινό που άκουε γοητευμένο, εντοπίσαμε έναν σεμνό και πραγματικά άξιο απόγονο ενός ανθρώπου που σημάδεψε την ιστορία του Πύργου. Μιλάμε για τον κ. Διομήδη Πετρόπουλο, ανιψιό του Τάκη Πετρόπουλου, του ανιδιοτελούς δημάρχου Πύργου (1955-1959), για τον οποίο έγραψε ο Θεόδωρος Ξύδης: «Στὴ δημοσία ζωὴ ὁ Τάκης Πετρόπουλος ἔλαβε μέρος μὲ ἐξαίρετο ἠθικὸ φρὀνημα. Θὰ μείνῃ ὑπόδειγμα ἀκεραιότητας καὶ εὐσυνειδησίας ἡ συμμετοχή του στὰ κοινά, ποὺ τὸν παρουσίασε ὡς μιὰ ἡγετικὴ μορφή, ἡ ὁποία ἤξερε ν’ ἀγωνίζεται στὴ διακονία τῶν κοινῶν» (εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ, 20 Φεβρουαρίου 1965).
Σειρά είχε η μορφή του ήρωα Μίλτωνα Ιατρίδη στην ομώνυμη πλατεία του Πύργου. Για την πρώτη ήττα του αήττητου ιταλικού ναυτικού το 1940, τα Χριστούγεννα του 1940, μας μίλησε ο πλοίαρχος (Ε) ε.α. κ. Ζώης Υφαντής ΠΝ, πρόεδρος της Ένωσης Απόστρατων Αξιωματικών Ναυτικού (παρ. Ηλείας) και μέλος του ΕΣ της Βιβλιοθήκης.
Η ώρα περνά, κοντεύει μεσημέρι, αλλά κανείς από τους παρευρισκόμενους δεν αποχωρεί. Η υπομονή όλων μάς δικαίωσε, αφού στην είσοδο του Αρχαιολογικού Μουσείου της πόλης μας περίμενε ο κ. Χρήστος Λιάγκουρας, αρχαιολόγος ΜΑ -PhD και μας μίλησε για τους αρχαιολογικούς θησαυρούς της Ηλείας, παρόντος του παλιού δασκάλου του κ. Θέμη Μαντά. Άξιος μαθητής ενός άξιου δασκάλου!
Κι ενώ ο περίπατος δεν είχε ακόμα τελειώσει, εμείς σχεδιάζαμε την επόμενη δράση μας που θα είναι σε συνεργασία με τον κ. Λιάγκουρα στις 26 Μαΐου και θα ανακοινώσουμε σε επόμενη ανάρτηση.
Το τέλος του περιπάτου μας βρήκε κουρασμένους, αλλά χαρούμενους στην πλατεία Αυγερινού. Δίπλα στο σπίτι των πολιτικών Δημητρίου, Κωνσταντίνου και Κωστή Γόντικα και παραδίπλα στο τότε παράρτημα του ΚΤΕΛ που εξυπηρετούσε τη γραμμή της περιοχής Ώλενας (σήμερα η τράπεζα Πειραιώς). Κι ενώ ο κ. Θέμης Μαντάς με τη γνωστή γλαφυρότητα μας παρουσιάζει την ιστορία τςη γειτονιάς, εμφανίζεται ο κ. Φίλιππος (ο ιδιοκτήτης του γωνιακού καφενείου) χαμογελαστός, κρατώντας μια φωτογραφία της γειτονιάς πριν από πολλές δεκαετίες.
Η ώρα έχει πάει 1μμ. Ο περίπατός μας κάπου εδώ τελειώνει. Κλείνουμε ραντεβού για του χρόνου πάλι τέτοιες μέρες και κρατάμε ως ενθύμιο:
- το απόσπασμα από το Χρονικό του Μάτεση, στο οποίο γίνεται πρώτη γραπτή αναφορά για τον Πύργο: «1687, Ἰουνίου 15, ἦρθε ἕνα καΐκι ἀπὸ τὴ Μοθώνη καὶ εἶπε πὼς ἀπόθαναν τρεῖς ἀπὸ πανούκλα εἰς τὸν Πύργο».
- φωτογραφία από τη μοναδική σημαία από την επανάσταση του 1821 που σώζεται ολόκληρη είναι εκείνη που ύψωσε ο Γ. Σισίνης στην Ήλιδα. Σήμερα βρίσκεται στην 1η αίθουσα του Εθνικού και Ιστορικού Μουσείου της Αθήνας (οδός Σταδίου).
- Φωτοστιγμές από τη ζωή του δήμαρχου Τάση Καζάζη: παιδί στο Δημοτικό και 25 Μαρτίου 1944 στο επαρχείο
- την απολογία του Σάκη Καράγιωργα στο έκτακτο στρατοδικείο
- μια σπάνια φωτογραφία από τις ανασκαφές στην Ολυμπία κατά τον 19ο αιώνα
- το κτήριο στην οδό Τάκη Πετροπούλου σε παλιά φωτογραφία (τότε χρησίμευε ως υπνωτήριο)
- τη ληξιαρχική πράξη γέννησης του Μίλτωνα Ιατρίδη
- το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Το Φως» (29/12/1940) με αναφορά στο κατόρθωμα του Παπανικολή.
Κρατάμε τα πο όμορφα συναισθήματα για τους ανθρώπους που βοήθησαν σε αυτόν τον περίπατο. Εμείς, ως βιβλιοθήκη αναμένουμε με αγωνία ένα καλό νέο που αφορά στο κτήριο της “Ηλειακής Βιβλιοθήκης” στην οδό 28ης Οκτωβρίου, όπως μας υποσχέθηκε να ανακοινώσει στο εγγύς μέλλον ο κ. δήμαρχος…