Τάκης Σινόπουλος: Ένας κατεξοχήν τραγικός ποιητής

Εξαιρετική  εκδήλωση της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Πύργου αφιερωμένη στον Ηλείο ποιητή με ομιλητή τον Ηλία Γκρη

Μια σπάνια πνευματική βραδιά θέλοντας να τιμήσει για τα 100 χρόνια από την γέννησή του ένα διαλεχτό παιδί της, τον μεγάλο Ηλείο ποιητή Τάκη Σινόπουλο (1917-1981), διοργάνωσε το Σάββατο η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Πύργου στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα εκδηλώσεών της, στο πλαίσιο των πνευματικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων της.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο διακεκριμένος συμπατριώτης μας, ποιητής Ηλίας Γκρής, ενώ τα μέλη της Θεατρικής Ομάδας Πύργου, ο Γιάννης Μανώλης και η Νάνσυ Τζανετοπούλου απήγγειλαν ποιήματα του Σινόπουλου.

Ο πρόεδρος της Βιβλιοθήκης Αθανάσιος Φωτόπουλος προλογίζοντας την εκδήλωση τόνισε μεταξύ άλλων ότι ο Πύργος παρουσίασε αξιοσημείωτη πνευματική κίνηση κυρίως στον Μεσοπόλεμο και τότε τέθηκαν οι βάσεις για την ανάδειξη -στην Κατοχή και μετέπειτα- μορφών που λάμπρυναν την πόλη τους και κατέκτησαν επάξια σημαντική θέση στα Νεοελληνικά Γράμματα, όπως ο Παύλος Μάτεσις, ο Ηλίας Παπαδημητρακόπουλος,  ο Γιώργης Παυλόπουλος, ο Τάκης Δόξας και βεβαίως ο Τάκης Σινόπουλος).  Ανέφερε ακόμα ότι η  Δημόσια Βιβλιοθήκη Πύργου έχει κι έναν πρόσθετο λόγο για να προβεί σε αυτή την έκδήλωση, καθώς ο Τάκης Σινόπουλος έγραψε: «Έρχομαι συνέχεια από τον Πύργο», επομένως η γενέτειρά του και πόλη της ψυχής του, πρέπει να πληρώσει το πνευματικό χρέος που έχει στο εκλεκτό παιδί του;

Τάκης Σινόπουλος: Ένας κατεξοχήν τραγικός ποιητής

Τέλος αναφέρθηκε και ορισμένα βιογραφικά στοιχεία για τον Σινόπουλο, ενώ προβλήθηκε ένα βίντεο με φωτογραφίες από καθημερινές στιγμές του Ηλείου ποιητή εδώ στον τόπο του,  στις όχθες του Αλφειού, στον Καϊάφα, στην Αγουλινίτσα κλπ καθώς και με άλλους μεγάλους ποιητές από τις πνευματικές συναντήσεις που είχαν όπως ο Μανώλης Αναγνωστάκης, ο Στρατής Τσίρκας, ο Γιώργης Παυλόπουλος κ.α.

Ο  Ηλίας Γκρης έκανε μια εμπεριστατωμένη λογοτεχνική παρουσίαση του έργου του Τάκη Σινόπουλου τονίζοντας ότι  ήταν κατεξοχήν τραγικός ποιητής και η  ανάδειξη του τραγικού «στιγματίζει» όλη την ποίησή του, με κορυφαίο έργο του το «Νεκρόδειπνο». Το μέγιστο έργο του!

«Αυτός ο ποιητής ζώντας σε επίφοβους καιρούς μιας παρατεταμένης τραγωδίας, χρόνους πυρπολημένους από σεισμικές κρούσεις, δικτατορία Μεταξά, πολέμους, κατοχή, Εμφύλιος, πραξικόπημα και εισβολή στην Κύπρο το ΄73, λογικό ήταν να ενσαρκώσει μια τραγική μοίρα μιλώντας με ρεαλιστική εξαθλίωση για όλο το εύρος των παθών της χώρας. Το τραγικό στοιχείο που διαποτίζει όλο το έργο του, ήταν ακριβώς αυτό που τον κρατούσε άγρυπνο πολίτη της εποχής του.»

Μάλιστα απαντώντας σε ένα σχόλιο που κάποιος του έκανε κάποτε λέγοντας ότι « μα τι νομίζεις, ο Τάκης ήταν δεξιός», ο Ηλίας Γκρης τόνισε ότι «ήταν δια βίου ενεργός, μα όχι στρατευμένος. Πώς μπορούσε άλλωστε;  Ο άνθρωπος που βίωσε στα ανθηρά του χρόνια την στράτευση και την επιστράτευση πως θα  μπορούσε να ενστερνιστεί την στράτευση στην τέχνη του; Τις διαδοχικές συμφορές του τόπου από το τερατούργημα του Μεταξά μέχρι τον εμφύλιο και το πραξικόπημα της Κύπρου, τις βίωσε με τον ανάκουστο σπαραγμό εκείνου που μπαρουτοκαπνίστηκε. Εκείνου που στα χέρια του άφησαν την τελευταία τους εχθροί και φίλοι και κάποιοι σκοτωμένοι δίχως σώματα, μαχόμενα παιδιά της ίδιας μήτρας».

Ποιητής, γιατρός, μεταφραστής, κριτικός και ζωγράφος ο Τάκης Σινόπουλος συγκαταλέγεται ανάμεσα στους πιο σημαντικούς εκπροσώπους της μεταπολεμικής ελληνικής ποίησης. Το έργο του είναι βαθύτατα συνυφασμένο με τις ιστορικές περιπέτειες της μεταπολεμικής και μετεμφυλιακής Ελλάδας, ενώ η παρουσία του στον χώρο των ελληνικών γραμμάτων συνδέεται άμεσα με τις ευρύτερες αναζητήσεις και την προσπάθεια συγκρότησης της ποιητικής εκείνης γενιάς που εμφανίστηκε και έδωσε το κύριο έργο της στην περίοδο της Κατοχής και των πρώτων μεταπολεμικών χρόνων…

ΠΗΓΗ:  https://proini.news/%CF%84%CE%AC%CE%BA%CE%B7%CF%82-%CF%83%CE%B9%CE%BD%CF%8C%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%BF%CF%82-%CE%AD%CE%BD%CE%B1%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B5%CE%BE%CE%BF%CF%87%CE%AE%CE%BD-%CF%84%CF%81%CE%B1%CE%B3/

Ευχαριστούμε πολύ την εφημερίδα ΠΡΩΪΝΗ και τη δημοσιογράφο κ. Ελένη Παπαδοπούλου

ΣΧΕΤΙΚΑ