Ο Παναγιώτης Αναγνωστόπουλος

Τα πρώτα γράμματα τα έμαθε στην Ανδρίτσαινα, στο μεγάλο σχολειό της Χώρας, που μετά την απελευθέρωση διαμορφώθηκε κι απετέλεσε το σημερινό γυμνάσιο από τα παλαιότερα του κράτους. Δεν πρόλαβε να τελειώσει τη Σχολή, γιατί αναγκάστηκε- το 1805- να ξενιτευτεί στη Σμύρνη. Στη Σμύρνη γεννήθηκε κι ο Κωνσταντίνος Νικολόπουλος- ο μετέπειτα μεγάλος δωρητής της βιβλιοθήκης Ανδρίτσαινας.

Ο Παναγιώτης Αναγνωστόπουλος

Λίγο αργότερα, προσελήφθη σε μεγάλο οίκο εισαγωγής κι εξαγωγής αγαθών της Σμύρνης… Έτσι σε ηλικία 18 χρονών, με εμπορικό διαβατήριο, σαν γενικός αντιπρόσωπος, ταξιδεύει στην Οδησσό, στην Κωνσταντινούπολη, στην Τεργέστη και σε άλλα εμπορικά κέντρα της εποχής. Σοβαρός, γεροδεμένος, πάντα καλοντυμένος, προξενεί την εκτίμηση και την εμπιστοσύνη όλων εκείνων με τους οποίους συναλλάσσεται.

Από τα ταξίδια του στην Οδησσό το 1813, γνωρίστηκε με τον μεγαλέμπορο Αθανάσιο Σέκερη από την Τρίπολη που είχε υποκαταστήματα στη Μόσχα, στην Οδησσό, στην Κωνσταντινούπολη … Το 1814 σε ηλικία 22 χρονών, τον βρίσκουμε στην Οδησσό να διαχειρίζεται τις εμπορικές υποθέσεις στην επιχείρηση Σέκερη.

Στα 1792 γεννήθηκε ο Αναγνωστόπουλος, στην Ανδρίτσαινα. Ένα φτωχό χαμηλοτάβανο σπιτάκι, με δυο μικρά δωμάτια φιλοξένησε τον τέταρτο από τους Φιλικούς μωρό. Ο παππούς του Δήμος Αναγνωστόπουλος ήταν παλαιός Κλέφτης. Ο πατέρας του Αναστάσης πολέμησε στην επανάσταση του 1769.

Κατά τα τέλη Νοεμβρίου 1814 πέρασε από την Οδησσό ο νεαρός και ενθουσιώδης σπουδαστής Αθανάσιος Τσακάλωφ. Οι τρεις νέοι, ο Νικόλαος Σκουφάς, ο Αθανάσιος Τσακάλωφ και ο Παναγιώτης Αναγνωστόπουλος συναντήθηκαν το 1814 στην Οδησσό, συσκέφθηκαν και συζήτησαν τις βάσεις της Φιλικής Εταιρείας προς απελευθέρωση της Ελλάδος.

Τις παραμονές της εκρήξεως του αγώνα στις ηγεμονίες έσπευσε στο Βουκουρέστι. Εκεί έλαβε την πρόσκληση του Υψηλάντη να τον περιστοιχίσουν οι πρωτεργάτες της Εταιρείας.  Στον Αναγνωστόπουλο εμπιστεύθηκε ο Αλέξανδρος Υψηλάντης τη φροντίδα της καθόδου του αδερφού του Δημητρίου στην Ελλάδα για ν’ αντιπροσωπεύει τον αρχηγό.

Ο Αναγνωστόπουλος μετασχηματίστηκε  Ρώσος έμπορος και  ο Δημήτριος Υψηλάντης διευθυντής του εμπορικού του καταστήματος. Προμηθεύτηκαν διαβατήρια και έφυγαν από το Ιάσιο το Μάρτιο του 1821. Κατέβηκαν στην Τεργέστη και έθφασαν με πλοίο στην Ύδρα την 8η Ιουνίου, ημέρα, κατά την οποία ο αδελφός του Δημητρίου καταστράφηκε στο Δραγατσάνι. Η επανάσταση είχε ήδη αρχίσει.

ΠΗΓΕΣ:

  • Παπαζαφειρόπουλου, Π. Παναγιώτης Αναγνωστόπουλος Ο κορυφαίος των Φιλικών. Ολυμπιακά Χρονικά 1970  τ. Α΄
  • Φιλήμονος,  Ιστορικό Δοκίμιο Ελληνικής επαναστάσεως
  • Γούδα, Α. Βίοι Παράλληλοι των επί της Αναγεννήσεως της Ελλάδος διαπρεψάντων ανδρών, τ. Ε΄ Αθήναι. Τύποις Χ.Ν. Φιλαδελφέως 1872.

Ιστορική έρευνα – επιμέλεια:  Φωτεινή Κλουκίνα, εκπαιδευτικός- συγγραφέας

ΣΧΕΤΙΚΑ