Χρυσανθακόπουλος Γεώργιος (1875-1961)

Ο Γεώργιος Χρυσανθακόπουλος γεννήθηκε το 1875 στο Δούκα Ηλείας όπου και έμαθε τα πρώτα του γράμματα.

Ο Γεώργιος  Χρυσανθακόπουλος γεννήθηκε το 1875 στο Δούκα Ηλείας όπου και έμαθε τα πρώτα του γράμματα.

Ο Γ. Α. Χρυσανθακόπουλος τέλειωσε το Γυμνάσιο στον Πύργο και μετά γράφτηκε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, χωρίς όμως να αποφοιτήσει.

Κληρονόμησε από τον πατέρα του τη διεύθυνση του Κρατικού Μονοπωλίου Δούκα και έμεινε εκεί ως τον θάνατό του.

Κατά τη διάρκεια της ζωής του ασχολήθηκε με τη λαογραφία και κυρίως με την ιστορία.

Δημοσίευσε σχετικά κείμενά του στην εφημερίδα «Πατρίς» Πύργου κ. α.. απο τα προπολεμικά ήδη χρόνια. Ανέκδοτο παραμένει το λογοτεχνικό του έργο με θέμα την ιστορία της “Μαριορής και του Τριτσιμπίδα”.

Το μόνο βιβλίο που εξέδωσε είναι : «Η Ηλεία επί τουρκοκρατίας: επί τη βάσει σπουδαιοτάτων πρωτοτύπων ανεκδότων ιστορικών εγγράφων των χρόνων της Τουρκοκρατίας και της επαναστάσεως ,απομνημονευμάτων των αγωνιστών και τοπικών παραδόσεων» ,το 1950.

Ο ίδιος, αναφέρει στον πρόλογο του βιβλίου του ότι τις πληροφορίες συνέλεξε ,τόσο απο πολύχρονη μελέτη της ιστορίας όσο και απο χειρόγραφα του πατέρα του Αριστείδη Χρυσανθακόπουλου, ο οποίος τα είχε καταγράψει απο διηγήσεις κυρίως του παππού του Χρυσανθάκη Παπαγεωργίου και του λόγιου Αναγνώστη Φραγκούλη  “απάντων εκ της λογίας εν Ζακύνθω οικογενείας Μάτεση”, καθώς και  αφηγήσεις παλαιοτέρων ,οι οποίοι τα πληροφορήθηκαν απο πολεμιστές του Αγώνα.

Επίσης αναφέρει ότι διέθετε αρχείο απο πρωτότυπες και ανέκδοτες προεπαναστατικές επιστολές αγωνιστών μπέηδων, αγάδων, βοϊβοντάδων.

Πέθανε στις 21 Αυγούστου 1961.

 

Πηγές Τάκη Δόξα “Ηλειακή γραμματολογία” Πύργος Ηλείας, 1963

Γ. Χρυσανθακόπουλος: Η Ηλεία επί τουρκοκρατίας, 1950

ΣΧΕΤΙΚΑ