Ένα αλλιώτικο ποδήλατο

Την Παρασκευή 23 Ιουνίου ο κ. Νίκος Χαραλαμπάκης, εκπαιδευτικός και υπεύθυνος του Εργαστηριακού Κέντρου Φυσικών Επιστημών, σχεδίασε και υλοποίησε ένα εξαιρετικό ενδιαφέρον πρόγραμμα.
Τα παιδιά μελέτησαν πειραματικά την έννοια της Ενέργειας με τη βοήθεια του Ποδήλατου Διδασκαλίας της Ενέργειας.
Κάνοντας ποδήλατο παρήγαγαν ηλεκτρική ενέργεια που στη συνέχεια μετατρεπόταν σε άλλες μορφές όπως:
θερμική
αιολική
κινητική
χημική
δυναμική
φωτεινή.
Επίσης φόρτισαν συσκευές και παρήγαγαν ήχο.
Η μετατροπή συνέβαινε σε ιδιοκατασκευές πολλές εκ των οποίων ήταν από  … σκουπίδια στέλνοντας έτσι το μήνυμα της επαναχρησιμοποίησης των «άχρηστων» υλικών και προάγοντας την περιβαλλοντική συνείδηση.
Μεταξύ άλλων τα παιδιά έμαθαν πως να υπολογίζουν την ενέργεια που καταναλώνουν (θερμίδες) και τη σημασία της σωστής διατροφής. Επίσης είδαν πως κατασκευάζεται και λειτουργεί η ηλεκτρογεννήτρια και ο ηλ. κινητήρας.
Μέσω του μηχανικού αναλόγου του ηλεκτρικού ρεύματος εμπέδωσαν τις έννοιες της τάσης, της έντασης και της αντίστασης χωρίς να χρειάζεται να γράψουν τύπους, να διαβάσουν ή να λύσουν ασκήσεις.
Ήταν μια βιωματική δράση, βασισμένη στις αρχές της διερευνητικής μάθησης κατά την οποία τα παιδιά έμαθαν και φυσικά… το διασκέδασαν.

Στο υπαίθριο αναγνωστήριο της Βιβλιοθήκης οι γονείς περίμεναν τα παιδιά παρέα με ένα βιβλίο κι έναν καφέ, που με πολλή αγάπη είχε ετοιμάσει η κ. Κατερίνα Σίψα.

Οφείλουμε ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στην εθελόντριά μας Ζωή Μ.

Χορηγοί προγράμματος: ΚΙΝΙΝΗΣ Π. Ι. Α.Ε.Β.Ε – Κωνσταντίνα Καββαδά

Η αλλοίωση κάποιων φωτογραφιών και η μερική απόκρυψη του επωνύμου των ανήλικων εθελοντών έγινε για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

ΣΧΕΤΙΚΑ