Ένα παραμύθι για... τα ναρκωτικά! (Μια πρόταση ανάγνωσης)

26 Ιουνίου
Παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών
Ακούγοντας τη λέξη ναρκωτικά εμείς οι μεγαλύτεροι, είτε εκπαιδευτικοί είτε γονείς, φανταζόμαστε πως αυτό είναι κάτι που αφορά μόνο τους άλλους. Εμάς για κάποιο λόγο δεν μας αγγίζει. Είναι όμως έτσι; Ή έτσι ευχόμαστε ξορκίζοντας το κακό;
Στην ετήσια έκθεση που εκπόνησε για το 2022 το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα ναρκωτικά αναφέρεται ότι «Στοιχεία από αναλύσεις σε λύματα της Αθήνας για το 2021 έδειξαν αυξήσεις στην κοκαΐνη και τις αμφεταμίνες».
Τα ναρκωτικά είναι λοιπόν, δίπλα μας και όχι μόνο δίπλα μας, αλλά δίπλα στα παιδιά μας και εμείς, εκπαιδευτικοί και γονείς, καλούμαστε να τα θωρακίσουμε απέναντι στις εξαρτησιογόνες ουσίες.
Σήμερα σάς έχουμε μια πρόταση ανάγνωσης για την πρόληψη των ναρκωτικών και συγκεκριμένα ένα παραμύθι για παιδιά 6 έως 10 ετών. Έχει τίτλο «Ο κήπος με τις 11 γάτες» και συγγραφέας του είναι ο ψυχολόγος Λουτσιάνο Μοράτι. Το βιβλίο έχει εκδοθεί από το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων και είναι εγκεκριμένο από το πρώην Παιδαγωγικό Ινστιτούτο του Υπουργείου Παιδείας.
Η ψυχολογική έρευνα έχει διαπιστώσει ότι την παρόρμηση ενός ατόμου προς τα ναρκωτικά στηρίζουν κάποιοι παράγοντες, όπως είναι:
η περιέργεια
η ικανοποίηση
η χαρά
ο φόβος
η έπαρση
τα συναισθήματα εγκατάλειψης και κοινωνικού αποκλεισμού
η πίεση της ομάδας
η αλληλεγγύη
η απερίσκεπτη βιασύνη
η γοητεία του καινούργιου και
η αυταπάτη
Με βάση τις 12 αυτές εμπειρίες ο συγγραφέας έγραψε 12 κείμενα που αποτελούν τα συμβολικά επεισόδια του βιβλίου. Σε αυτά πρωταγωνιστούν 3 τύποι: τα παιδιά, οι ενήλικες και οι λεγόμενοι πειραστές, αυτοί δηλαδή που βάζουν τους άλλους σε πειρασμό. Μέσα από τoν συνδυασμό των τριών αυτών τύπων, τα παιδιά αντιλαμβάνονται ότι είναι ανάγκη να υπάρχει συνεχής συνεργασία ανάμεσα σε αυτά και στους ενήλικες , προκειμένου να γίνει σωστή καθοδήγηση όσο καιρό η πείρα των παιδιών δεν είναι ακόμα επαρκής.
Το πιο σημαντικό όμως, είναι ότι τα παιδιά ταυτιζόμενα με κάποιον από τους χαρακτήρες του παραμυθιού βοηθιούνται έτσι ώστε, όταν τους συμβούν άσχημα πράγματα, να αρνηθούν
– αφενός τις λεγόμενες μαγικές λύσεις στις οποίες θα μπορούσε να τα σπρώξει μια πλαστή αισιοδοξία
– αφετέρου τις λεγόμενες κυνικές λύσεις (τη φυγή δηλαδή ή την επιθετικότητα) που πηγάζουν από την απαισιοδοξία.

Με αυτό τον τρόπο δημιουργούν μια ισορροπημένη οπτική στην οποία συνυπάρχουν αρμονικά τα θετικά και τα αρνητικά στοιχεία της ζωής. Έτσι θα μπορέσουν γεμάτα χαρά να απολαύσουν τα θετικά, αλλά και γεμάτα δύναμη να αντέξουν τα αρνητικά, φροντίζοντας όμως, τα αρνητικά να τα αντιμετωπίσουν με νόμιμα μέσα και χωρίς υπερβολές.
Είπαμε πως το παραμύθι έχει εκδοθεί από το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων. Ο κ. Ορέστης Ράπτης από το ΚΕΘΕΑ Πύργου, μια υπηρεσία με τεράστια κοινωνική προσφορά πανελλήνιας εμβέλειας θα μας παρουσιάσει κάποιες πτυχές από το σημαντικό έργο τους

Εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας κατά των Ναρκωτικών 2023 (26 Ιουνίου), το ΚΕΘΕΑ πραγματοποιεί πανελλαδική καμπάνια με σύνθημα #Πάμε μαζί, για να υπογραμμίσει την αναγκαιότητα συλλογικής δράσης και πολιτικών συμπερίληψης για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 284 εκατομμύρια άνθρωποι κάνουν χρήση παράνομων ουσιών και από αυτούς 38.624.000 χρειάζονται θεραπεία. Κάθε χρόνο οι θάνατοι που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με τα ναρκωτικά αγγίζουν το μισό εκατομμύριο, ενώ εξαιτίας των ναρκωτικών χάνονται 42 εκατομμύρια χρόνια «υγιούς» ζωής. Το πρόβλημα των ναρκωτικών πλήττει δυσανάλογα τους πιο ευάλωτους. Συνδέεται με τη δημόσια υγεία, την κοινωνική συνοχή και ανάπτυξη, την οικονομία και το περιβάλλον. Επηρεάζεται από τις γεωπολιτικές ανακατατάξεις, τις πολεμικές συγκρούσεις, την εξέλιξη της τεχνολογίας και την παγκοσμιοποίηση. Αποτελεί ένα επίμονο και σύνθετο παγκόσμιο ζήτημα που αψηφά τις εύκολες λύσεις και τις απλοϊκές προσεγγίσεις.

Στην Πελοπόννησο έχει αναπτυχθεί ολοκληρωμένο δίκτυο υπηρεσιών του ΚΕΘΕΑ ΚΥΤΤΑΡΟ – ΟΞΥΓΟΝΟ με δομές σε τέσσερις πόλεις, την  Καλαμάτα, το Ναύπλιο, την Πάτρα και τον Πύργο. Και στις τέσσερις πόλεις παρέχονται υπηρεσίες ενημέρωσης, συμβουλευτικής και ψυχολογικής υποστήριξης για παράνομες (ναρκωτικά) και νόμιμες εξαρτήσεις (αλκοόλ, τζόγος & διαδίκτυο).

Στον Πύργο λειτουργούν σχεδόν τέσσερα έτη από τον Σεπτέμβριο του 2019, το Πολυδύναμο Κέντρο και το Πρόγραμμα Κοινωνικής Ένταξης, δομές οι οποίες χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ 2014-2020 του ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδος και αναμένονται οι διαδικασίες συνέχισης τους, δεδομένου ότι λήγει η λειτουργία τους τον Σεπτέμβριο του 2023.

Στο Πολυδύναμο Κέντρο Πύργου γίνεται αξιολόγηση και εκτίμηση των αναγκών του ανθρώπου που ζητά υποστήριξη, με την δημιουργία εξατομικευμένου θεραπευτικού σχεδιασμού. Επιπλέον προσφέρεται συμβουλευτική υποστήριξη των μελών της οικογένειας και των σημαντικών άλλων αυτής. (Πρόγραμμα Οικογενειακής Υποστήριξης)

Παράλληλα και υποστηρικτικά με το Πολυδύναμο Κέντρο Πύργου, λειτουργεί και το Πρόγραμμα Κοινωνικής Ένταξης. Το άτομο που εντάσσεται στη θεραπευτική διαδικασία έχει να επιλύσει και να φροντίσει πολλά θέματά του, που είχε αφήσει πίσω λόγω της εξάρτησης και της εξαρτητικής συμπεριφοράς.  Στην κοινωνική ένταξη θα αναζητήσει υποστήριξη σε θέματα εκπαίδευσης, νομικών αλλά και σχετικά με την επανένταξη στην αγορά εργασίας.

Επιπλέον πραγματοποιούνται δράσεις πρόληψης στην τοπική κοινωνία με ενημερωτικά περίπτερα, εκπαιδευτικά προγράμματα πρόληψης στα σχολεία Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δικτυώσεις με το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον, συμμετοχή σε δράσεις συμβολικού χαρακτήρα.

Η εξάρτηση από τα ναρκωτικά και προλαμβάνεται και θεραπεύεται. Για αυτό, #Πάμε Μαζί για δημόσιες, δωρεάν, προσβάσιμες σε όλους και ποιοτικές υπηρεσίες πρόληψης και θεραπείας, που σέβονται τις ανάγκες, τη φωνή και τη διαφορετικότητα των ανθρώπων και των τοπικών κοινωνιών

τηλ. επικοινωνίας  2621037411 & 2621035735

Τάκη Πετροπούλου 10 & Γρηγορίου Ε’ 11, Πύργος Ηλείας.


Ο Χιονάτος, η Μαργαριταρένια, ο Μουσούδης, ο Νέρων, ο Παντοφλίνος κι άλλοι ήρωες του παραμυθιού «Ο κήπος με τις 11 γάτες» μας περιμένουν για να το διαβάσουμε μαζί με τα παιδιά μας ή τους μαθητές μας και να κατακτήσουμε το στόχο της πρόληψης των ναρκωτικών.
Το βιβλίο μπορείτε να δανειστείτε από τη Βιβλιοθήκη μας.
Ευχαριστούμε από καρδιάς το ΚΕΘΕΑ Πύργου, την εταιρεία Ψηφιακό Άλμα και ιδιαίτερα τον Ανδρέα Αλεξόπουλο.
Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για την επόμενη βιβλιοπρότασή μας.

ΣΧΕΤΙΚΑ