Την Πέμπτη 28 Ιουλίου 2022 πραγματοποιήθηκε ένα εργαστήριο που απευθυνόταν σε μαθητές 11-14 χρόνων από την κ. Ζέτα Αδαμοπούλου (Μουσικό, πιανίστα, body percussionist, ραδιοφωνική παραγωγό παραμυθιού, συγγραφέα) και την κ. Μαρία Μπίρμπα (Δρ Φυσικό, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στη Φυσική της Ατμόσφαιρας, ραδιοφωνική παραγωγό παραμυθιού, συγγραφέα).
Αρχικά έγιναν μουσικοκινητικά παιχνίδια για να σπάσει ο πάγος και τα παιδιά να αρχίσουν να αισθάνονται ασφαλή σε ένα περιβάλλον που τους ήταν ξένο.

Έπειτα, ενθαρρύνθηκαν να αφηγηθούν απλές και γνώριμες ιστορίες που σχετίζονταν κυρίως με προσωπικά βιώματα, λαϊκά παραμύθια και μύθους.

Στη συνέχεια, εξασκήθηκαν να συνδυάζουν λέξεις, λειτουργίες και καταστάσεις, με όπλο τη φαντασία τους.


Τελικά, χρησιμοποιώντας τους θεμέλιους λίθους των ιστοριών, δηλαδή τον ήρωα, ένα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσει, τον ανταγωνιστή του και τον τόπο που διαδραματίζεται η όλη ιστορία, κατασκεύασαν δικές τους ιστορίες, ιδιαίτερα διασκεδαστικές.


Αυτές τις ιστορίες αφηγήθηκαν με ζωντάνια και παραστατικότητα, βάζοντας μια πινελιά δραματοποίησης και μια νότα μουσικής υπόκρουσης με απλά μουσικά όργανα.

Το κλείσιμο της δράσης και ο αποχαιρετισμός για καλό υπόλοιπο καλοκαίρι έγινε με άλλο ένα μουσικοκινητικό παιχνίδι.

Σκοπός της δράσης ήταν να βιώσουν οι μαθητές ότι ο οποιοσδήποτε μπορεί να επινοήσει μία ιστορία και να την αφηγηθεί. Έτσι, τα παιδιά άρχισαν να πλέκουν ιστορίες και να αντιλαμβάνονται τη δύναμη της Λέξης.

Στο υπαίθριο αναγνωστήριο της Βιβλιοθήκης οι γονείς περίμεναν τα παιδιά παρέα με ένα βιβλίο κι έναν καφέ, που με πολλή αγάπη είχαν ετοιμάσει ο κ. Άρης Βλαχοχριστόπουλος και η κ. Κατερίνα Σίψα.

Οφείλουμε ένα μεγάλο “ευχαριστώ” στις εθελόντριές μας κ. Ελένη Κατσαράκη, κ. Βασιλική Βούρτση, κ. Ντενίσα Σίμα, και κ. Χαρά Καπαρέλη.

Χορηγός προγράμματος: ΚΙΝΙΝΗΣ Π. Ι. Α.Ε.Β.Ε

Η αλλοίωση κάποιων φωτογραφιών έγινε για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.