Πώς βρέθηκε ο Αλφειός στην Αλεξάνδρεια και τη Νέα Υόρκη;
  • Πώς βρέθηκε ο Αλφειός στην Αλεξάνδρεια και τη Νέα Υόρκη;
  • Υπάρχουν χαρτονομίσματα με θέμα σχετικό με την Ηλεία;
  • Για ποιον Πυργιώτη σημαιοστολίστηκαν όλα τα καράβια της Μεσογείου;

Αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα τέθηκαν στους μαθητές του ΣΤ1 από το 5ο ΔΣ Πύργου κατά την επίσκεψή τους στη Βιβλιοθήκη. Τους μαθητές συνόδευσε η εξαιρετική εκπαιδευτικός κ. Αργυρώ Καράμπελα, η οποία είχε επισκεφθεί ξανά τη βιβλιοθήκη πέρυσι!

Οι μαθητές έμαθαν ένα σωρό εντυπωσιακά πράγματα για την ιστορία της Ηλείας μέσα από παρουσίαση και στη συνέχεια έπαιξαν παιχνίδια (παιχνίδι αντιστοίχισης, παζλ, παιχνίδι ερωτήσεων και μαθηματικό γρίφο) με θέμα τον πολιτισμό της Ηλείας.

Όσο για τις ερωτήσεις που τέθηκαν στην αρχή, έχουμε να πούμε πως:

  • Ο μύθος του Αλφειού και της Αρέθουσας έχει φτάσει όχι μόνο στην Αλεξάνδρεια και τη Νέα Υόρκη μα κυριολεκτικά στα πέρατα της γης! Πάντα μέσα από την τέχνη: της γλυπτικής, του ψηφιδωτού κ.ά.
  • Από τα 25 χαρτονομίσματα που κυκλοφόρησαν την περίοδο της Κατοχής τα 9 (!) έχουν θέμα από τον πολιτισμό και την ιστορία της Ηλείας. Και δεν είναι τα μόνα χαρτονομίσματα με θέμα από την ιστορία και τον πολιτισμό της Ηλείας. Ας θυμηθούμε τα ασημένια νομίσματα των Συρακουσών ή το 50δραχμο με θέμα το μύθο της Αρέθουσας και του Αλφειού …
  • Τα Χριστούγεννα του 1940 το υποβρύχιο “Παπανικολής” με πλοίαρχο τον Μίλτωνα Ιατρίδη που έπλεε στα νερά της Αδριατικής, κατάφερε να βυθίσει 3 πολεμικά πλοία με 25.000 τόνους πολεμικό υλικό. Ήταν η πρώτη νίκη στο μέχρι τότε αήττητο ιταλικό ναυτικό. Αμέσως μετά το κατόρθωμα διατάχθηκε ο σημαιοστολισμός όλων των πλοίων που έπλεαν στη Μεσόγειο.

_______________________
Η αλλοίωση κάποιων φωτογραφιών έγινε για την προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία

ΣΧΕΤΙΚΑ