Η Σμύρνη, το στολίδι της Ανατολής ήταν πάντα παραμυθένια. Όταν όμως ξαναζωντανεύουν τα παραμύθια της, τότε η Σμύρνη μας συναρπάζει και μας απογειώνει. Η συγγραφέας και εκπαιδευτικός κ. Αδαμαντία Αλατάρη άκουγε όταν ήταν μικρή παραμύθια από την γιαγιά της την Αδαμαντία τη Σμυρνιά. Αυτά τα παραμύθια κατέγραψε με πολλή φροντίδα και αγάπη στο βιβλίο της “Σμύρνη μου παραμυθένια”. Το βιβλίο εικονογράφησε η καταξιωμένη εικονογράφος Πέγκυ Φούρκα και εκδόθηκε από τις εκδόσεις “Έαρ”, μια πραγματική εκδοτική άνοιξη.

Από αυτό το βιβλίο διαλέξαμε το παραμύθι “Το κουμούδεντρο” και δημιουργήσαμε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα στη Βιβλιοθήκη μας, στο οποίο συμμετείχαν δύο τμήματα από την Πρότυπη Προσχολική Αγωγή “Ρήγας” στις 13 και 14 Φεβρουαρίου 2019. Τα παιδιά συνόδευσαν οι εκπαιδευτικοί:

  • Δήμητρα Γιαννίκου
  • Δόμνα Κουρούβανη
  • Τόνια Μάρκου   
  • Νίκη Μπίκου
  • Βαγγέλης Ρήγας
  • Καλλιόπη Ροκανά

Στην αρχή γνωρίσαμε τη διαδικασία συγγραφής ενός βιβλίου με ένα παιχνίδι: από την ώρα που το γράφει ο συγγραφέας και το εικονογραφεί ο ζωγράφος μέχρι την ώρα που θα φτάσει στα χέρια μας μέσα από τα ράφια μιας Βιβλιοθήκης ή ενός βιβλιοπωλείου.

Στη συνέχεια η κ. Αδαμαντία Αλατάρη μέσα από ηχογραφημένο μήνυμα μας καλωσόρισε στο παραμύθι της για να το ακούσουμε στη συνέχεια. Όλη αυτή την ώρα ακούγονταν παραδοσιακοί σκοποί της Σμύρνης και μας ταξίδευαν στην άλλη μεριά του Αιγαίου.

Τώρα έχει σειρά η αναδιήγηση του παραμυθιού και η τοποθέτηση των τυχαίων εικόνων σε σωστή χρονική σειρά.

Και μετά … παιχνίδιΧωριστήκαμε σε τρεις ομάδες και προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε σε παζλ τις εικόνες του παραμυθιού.

Ακολουθεί ομαδική ζωγραφική. Κάθε παιδί χρωματίζει μια έτοιμη εικόνα clip art και όλοι μαζί τις τοποθετούμε σε προσχεδιασμένο κάμπο.

Μα είναι αλήθεια αυτό που ακούμε; Το κουμούδεντρο που στέκει καμαρωτό – καμαρωτό στη μέση της αίθουσας έχει, λέει, δώρα για μας. Ένα – ένα παιδί πλησιάζει και φωνάζει “Άνοιξε κουμούδεντρο!” Και το κουμούδεντρο μας αποκαλύπτει τις εκπλήξεις του: έναν όμορφο σελιδοδείκτη του παραμυθιού, μια κάρτα με τις δυνατότητες και τα δικαιώματα των αναγνωστών της Βιβλιοθήκης και -το πιο ωραίο!- ένα δώρο από τις εκδόσεις “Έαρ” με ιδιόχειρη αφιέρωση της κ. Αδαμαντίας στο εσώφυλλο του παραμυθιού.

Δεν τελειώσαμε εδώ! Τώρα πάμε όλοι μαζί στο παιδικό και εφηβικό τμήμα της Βιβλιοθήκης και μ’ ένα βιβλίο αγκαλιά ταξιδεύουμε …

Ήταν από τα πιο όμορφα προγράμματα που έγιναν στη Βιβλιοθήκη μας!

Ευχαριστούμε παιδιά !

Ευχαριστούμε αγαπημένες μας δασκάλες και κ. Ρήγα !

Ευχαριστούμε κ. Αδαμαντία !

Ευχαριστούμε εκδόσεις “Έαρ” !

Η εκδήλωσή μας στα τοπικά ΜΜΕ (ανανέωνεται)

  • Δημοσιογραφικό portal ΗΛΕΙΑlive (20/2/2019)

“Ένα ταξίδι στην Σμύρνη με οδηγό την Βιβλιοθήκη του Πύργου”

https://www.ilialive.gr/live/%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CF%89%CE%BD%CE%AF%CE%B1/6763-%E2%80%9C%CE%AD%CE%BD%CE%B1-%CF%84%CE%B1%CE%BE%CE%AF%CE%B4%CE%B9-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%83%CE%BC%CF%8D%CF%81%CE%BD%CE%B7-%CE%BC%CE%B5-%CE%BF%CE%B4%CE%B7%CE%B3%CF%8C-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B2%CE%B9%CE%B2%CE%BB%CE%B9%CE%BF%CE%B8%CE%AE%CE%BA%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%80%CF%8D%CF%81%CE%B3%CE%BF%CF%85%E2%80%9D.html

  • Εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ (20/2/2019)

  • Δημοσιογραφικό portal “Ilia 24”

https://ilia24.gr/index.php/pyrgos-koinonia/22377-protyph-proscholikh-agwgh-%C2%ABrhgas%C2%BB-ena-taxidi-sthn-smyrnh-me-odhgo-thn-bibliothhkh-toy-pyrgoy-fwto?fbclid=IwAR0nXkhndtm6XBX7vao6JuvKtgQBeH33fCRJEALq0JIqWqPpfWua4KrWHik

  • Εφημερίδα ΠΡΩΙΝΗ (21/2/2019)

και σε ηλεκτρονική μορφή εδώ:

https://proini.news/protupi-prosxoliki-agogi-rigas-ena-taxidi-stin-smurni-me-odigo-tin-vivliothiki-tou-pyrgou/?fbclid=IwAR0wike6LhNQhiulZ4mxNC4Ei1_XiMCQDSwtQhjR6RK1WyiEDSp89FzcQR0

ΣΧΕΤΙΚΑ