Στα ίχνη της Κόμης της Βερενίκης

Από την αρχαιότητα, ο νυχτερινός ουρανός μαγνήτιζε το βλέμμα μικρών και μεγάλων με τη μεγαλοπρέπεια και το μυστήριο που έκρυβε. Ο γαλαξίας, οι πλανήτες και οι αστερισμοί με τους παράξενους σχηματισμούς  και την απόκοσμη  λάμψη τους  συνδέθηκαν με τη μυθολογία κι έγιναν ιστορίες με δράκους, θεούς και ήρωες, που προσκαλούν  τον αναγνώστη ή τον ακροατή σ’ ένα συναρπαστικό ταξίδι, με οδηγό την ανυπέρβλητη ομορφιά των παραμυθιών.

Ένα τέτοιο ταξίδι πραγματοποιήσαμε την Παρασκευή, στις 28 Ιουλίου στη Βιβλιοθήκη μας, με όχημα το βραβευμένο, με το κρατικό βραβείο βιβλίου γνώσεων για παιδιά, «Βασίλισσα Βερενίκη» της  Ιωάννας Φωκά. Στο τιμόνι  η φιλόλογος Αιμιλία Ζαφειροπούλου  κι εκλεκτούς  συνεπιβάτες,  δεκαέξι  παιδιά Δημοτικού-Γυμνασίου με δίψα για περιπέτεια και γνώση.

Μέσα από την αφήγηση του ιστορικού μυθιστορήματος, που είναι διανθισμένο με μυθολογικά στοιχεία, βρεθήκαμε αρχικά στην αρχαία Κυρήνη και στη συνέχεια στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου των ελληνιστικών χρόνων. Ταυτόχρονα  με την  προβολή της εξαιρετικής εικονογράφησης του βιβλίου, περιηγηθήκαμε στα λαμπρότερα οικοδομήματα της περίφημης πόλης (Μουσείο, Βιβλιοθήκη, Φάρος),συναναστραφήκαμε με τους λόγιους της βασιλικής αυλής  (Καλλίμαχος, Ερατοσθένης, Κόνων ο Σάμιος) κι ακολουθήσαμε τον Πτολεμαίο Γ’ τον Ευεργέτη  στις νικηφόρες εκστρατείες του. Περισσότερο όμως, γοητευτήκαμε από την προσωπικότητα και την ομορφιά της βασίλισσας Βερενίκης, που αφιέρωσε τα πλούσια και λαμπερά μαλλιά της στη θεά Αφροδίτη, προκειμένου να επιστρέψει από τις μάχες με ασφάλεια ο σύζυγός της. Εντυπωσιαστήκαμε από αυτή την πράξη αγάπης, που σύμφωνα με τον μύθο, έγινε η αιτία  η χρυσή πλεξούδα της Ελληνίδας βασίλισσας  να « καταστεριστεί», να γίνει δηλαδή αστερισμός στον ουρανό, με την ονομασία «Βερενίκης Πλόκαμος» ή « Κόμη της Βερενίκης».

Μετά το τέλος της αφήγησης, τα παιδιά πήραν τη σκυτάλη και μίλησαν για  τις δικές τους πράξεις αγάπης. Ανάμεσα σε αυτές,  ξεχωριστή  ήταν και η εμπειρία που μοιράστηκε μαζί μας μια μικρή μας φίλη  που χάρισε, ως άλλη Βερενίκη,  τη δική της πλεξούδα σε παιδιά με νεοπλασματική ασθένεια.

Στη συνέχεια  επισημάναμε πως ο γοητευτικός μύθος της Βερενίκης έδωσε διαχρονικά έμπνευση σε ποιητές και καλλιτέχνες, που θέλησαν να υμνήσουν την ομορφιά της μέσα από το έργα τους (ζωγραφικοί πίνακες, ψηψιδωτά, γλυπτά).Ένα μικρό δείγμα από αυτά θαυμάσαμε μετά από  σχετική αναζήτηση στο διαδίκτυο.

Κι έφτασε η ώρα για διασκέδαση μέσα από ένα παιχνίδι γνώσεων με τίτλο «Πίσω απ’ τη μυθολογία κρύβεται η ιστορία»! Τα παιδιά, αφού χωρίστηκαν σε δύο ομάδες(βαφτίζοντάς τες με ονόματα αστερισμών), κλήθηκαν να απαντήσουν σωστά σε μία σειρά από αινίγματα, που αποκάλυπταν τα πρόσωπα, τον τόπο και τον χρόνο των γεγονότων του βιβλίου που διαβάσαμε. Σκόρπια γράμματα κι ανακατεμένες λέξεις έπρεπε να συνδυαστούν με τις κατάλληλες εικόνες και μετά να τοποθετηθούν στο σωστό σημείο, ώστε να ολοκληρωθεί ο τρισδιάστατος  ιστορικός χάρτης μας. Όμως, καθώς ο χρόνος κυλούσε γρήγορα στην κλεψύδρα, έπρεπε όλοι να βάλουν τα δυνατά τους! Κι αν αναρωτιέστε για το αποτέλεσμα  του αγώνα: «Μεγάλη ‘Αρκτος» vs «Αστερισμός του Λέοντα» σημειώσατε Χ.

Σειρά είχε τώρα το μαγικό μας κουτί, μέσα απ΄το οποίο ξεπήδησε η λαμπερή κόμη της Βερενίκης. Αποφασίσαμε με τα παιδιά να την τοποθετήσουμε εκεί, όπου η αιώνια αγάπη την έστειλε: στον ουράνιο θόλο! Aλλά για να μη νιώθει μοναξιά μακριά από την κυρά της, πιάσαμε ξυλομπογιές, μαρκαδόρους και λαδοπαστέλ, φτιάξαμε τους δικούς μας αστερισμούς, πλανήτες , γαλαξίες και την πλαισιώσαμε με αυτούς. Μια υπέροχη ζωγραφιά της Βασίλισσας Βερενίκης, όπως την φαντάστηκε η ταλαντούχα φίλη μας  Φωτεινή  και  δυο λόγια αγάπης προς τη συγγραφέα του βιβλίου με την υπογραφή των παιδιών και της εμψυχώτριας, μπήκαν σε ένα φάκελο, πασπαλισμένο με αρκετή αστερόσκονη, και τώρα ταξιδεύει προς την  παραλήπτριά  του.

Με το τέλος της δράσης συνειδητοποιήσαμε πως συχνά μύθος και ιστορία πλέκονται τόσο σφιχτά μα και τόσο ωραία, όπως οι πλεξούδες της Βερενίκης, που το ξεδιάλεγμά τους απαιτεί μεγάλη προσπάθεια. Κοιτάζοντας όμως ψηλά τη νύχτα, συμφωνήσαμε όλοι πως πάντοτε τα παραμύθια του ουρανού θα μας συναρπάζουν.

Με πολλά χαμόγελα και αγκαλιές ανανεώσαμε το ραντεβού μας για το βράδυ της ίδιας μέρας, όπου η Αστρονομική Εταιρεία Βέγας θα αναλάμβανε να μας ξεναγήσει στον νυχτερινό  έναστρο ουρανό! Οι εκπλήξεις όμως δεν τελείωσαν  εδώ, καθώς σε όλα τα παιδιά μοιράστηκε σοκολατένια λιχουδιά ως έπαθλο στο παιχνίδι  γνώσεων και ένας σελιδοδείκτης ως αναμνηστικό της δράσης.

Στο υπαίθριο αναγνωστήριο της Βιβλιοθήκης οι γονείς περίμεναν υπομονετικά τα παιδιά παρέα με ένα βιβλίο κι έναν καφέ.

Χορηγοί προγράμματος :

ΚΙΝΙΝΗΣ Π.Ι. Α.Ε.Β.Ε- Κωνσταντίνα Καββαδά

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στις εθελόντριες  κ. Δήμητρα Μανιάτη, κ. Χαρά Καπαρέλη, κ. Κωνσταντίνα Ζαφειροπούλου, κ. Αθηνά Τσετσοπούλου για την προθυμία και την πολύτιμη βοήθειά τους.

Ξεχωριστές ευχαριστίες απευθύνουμε στην Αστρονομική Εταιρεία Βέγας, για την άμεση ανταπόκριση στην πρόσκληση μας  και την  όμορφη συνεργασία, ιδιαίτερα στον κ.Νίκο Πατρίκιο και την κ. Τασιάννα Ανδριοπούλου για την εξαιρετική παρουσίαση και αστροπαρατήρηση,  που συμπλήρωσε με μοναδικό τρόπο την εκπαιδευτική μας δράση.

ΣΧΕΤΙΚΑ