Ένα γράμμα στη μητέρα μου

Αγαπητή μαμά,

Σου γράφω αυτό το γράμμα, όπως έκαναν και τα παιδιά Γυμνασίου την Τετάρτη 26 Ιουλίου στην Κεντρική Δημόσια Βιβλιοθήκη Πύργου στο πλαίσιο της καλοκαιρινής εκστρατείας δημιουργικότητας.

Να τα πάρουμε όμως με τη σειρά. Δώδεκα μαθητές γυμνασίου συμμετείχαν στη δραστηριότητα που οργάνωσε η Βιβλιοθήκη της πόλης μας με εμένα εμψυχωτή και είχαμε στη διάθεσή μας δυο σούπερ δραστήριες εθελόντριες, την κ. Δήμητρα Μανιάτη, την κ. Χαρά Καπαρέλη και την Ευφηλία Μ., όπως και το προσωπικό της βιβλιοθήκης. Το θέμα μας ήταν ο ρόλος της μητέρας στην ελληνική ιστορία, παράδοση και τέχνη.

Αφού μελετήσαμε και σχολιάσαμε μέσα από την ελληνική και παγκόσμια τέχνη 14 γνωστά ζευγάρια μητέρας – παιδιού, όπως
η Λητώ και ο Απόλλωνας
η Ευρώπη και ο Μίνωας
η Πασιφάη και η Αριάδνη
η Ολυμπιάδα και ο Αλέξανδρος
η Εκάβη και ο Πάρης
η Μαρία και ο Νίκος Καζαντζάκης κλπ.,
οι μαθητές μπήκαν στη θέση ενός από όλα αυτά τα διάσημα παιδιά και έγραψαν μια επιστολή στην μητέρα τους για να της πουν τα κατορθώματά τους και να της ζητήσουν να είναι υπερήφανη για εκείνα. Φυσικά ξεχωρίσαμε:
την Παναγία με τον Χριστό
τη μητέρα του πολεμιστή του 1940
τη μητέρα του άγνωστου Έλληνα ναυτικού, καθώς και
τη μητέρα του εκφωνητή του ραδιοφώνου στο Πολυτεχνείο.
Στο τέλος, το κάθε «διάσημο» παιδί πρότεινε ένα δώρο για την μητέρα του, σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε ότι έκανε στην Ιστορία.

Μαμά, όλα πήγαν τέλεια, μην ανησυχείς. Οι μαθητές έφυγαν χαμογελαστοί και όλο ενέργεια από την Βιβλιοθήκη και ανανεώσαμε το ραντεβού μας για το επόμενο καλοκαίρι. Οι δε υπόλοιποι συντελεστές της δραστηριότητας ήταν άψογοι, τους ευχαριστώ θερμά. Λίγο πριν τα παιδιά φύγουν, τους ζήτησα να αγαπούν και να ευχαριστούν τις μαμάδες τους όπως και τα παραπάνω «διάσημα» παιδιά, όπως φυσικά κι εγώ εσένα.

Τους εξήγησα ότι πήρα την πρωτοβουλία αυτής της δραστηριότητας ώστε να στην αφιερώσω, γιατί μου λείπεις.. Γιατί έφυγες πριν περίπου δυόμιση μήνες, την ημέρα της Γιορτής της Μητέρας. Στην αφιερώνω, λοιπόν, και ελπίζω να συνεχίζεις να με προσέχεις από εκεί ψηλά, όπως οι μαμάδες αυτά τα παιδιά του Πύργου, όπως όλες οι μαμάδες του Κόσμου τα παιδιά τους, όπως η Θέτιδα τον Αχιλλέα, η Παναγία τον Χριστό.

Με αγάπη και σεβασμό

Διονύσης*

Ο υπερήφανος γιός σου

Ένα υπερήφανο παιδί του Πύργου

*Ο Διονύσης Λιανός είναι καθηγητής Ιστορίας, Γεωγραφίας, Πολιτικής Αγωγής, Ιστορίας του Αρχιτεκτονικού Τοπίου στη γαλλική δευτεροβάθμια εκπαίδευση, στην πόλη Αννεσύ των Άλπεων   

ΣΧΕΤΙΚΑ