Ένας ελέφαντας κι ένας τυραννόσαυρος μπήκαν στη Βιβλιοθήκη μας

Την Τρίτη 27 Ιουνίου οι μικροί μας φίλοι ήρθαν σε επαφή με τον μαγικό κόσμο των ζώων.

Η νηπιαγωγός κ. Αγγελική Χρονοπούλου με μεταπτυχιακό στις επιστήμες της εκπαίδευσης και ιδιαίτερη αγάπη για τα ζώα και το φυσικό τους περιβάλλον τα οδήγησε σε ένα ταξίδι στην απίστευτη ποικιλία και μοναδικότητα του ζωικού βασιλείου.

Συγκεκριμένα έγινε αρχικά διερεύνηση της προϋπάρχουσας  γνώσης των νηπίων μας για το ζωικό βασίλειο και με στοχευμένες ερωτήσεις τα παιδιά χώρισαν τα ζώα σε πέντε γενικές  κατηγορίες: Ζώα της θάλασσας, ζώα της ξηράς, πτηνά, έντομα και ζώα που δεν υπάρχουν πια.

Στην συνέχεια μιλήσαμε για το μέρος που μπορούμε να δούμε πολλά ζώα που όμως δεν είναι ζωντανά και οδηγηθήκαμε στο μουσείο φυσικής ιστορίας παρουσιάζοντας σχετικό βίντεο.

Η πρόκληση των παιδιών ήταν να φτιάξουν το δικό τους μουσείο φυσικής ιστορίας τοποθετώντας τα μπερδεμένα  ζώα/εκθέματα στην αντίστοιχη θέση ομαδοποιώντας και κατηγοριοποιώντας  τα.

Δόθηκαν τυχαίες καρτελίτσες και τα παιδιά χωρίστηκαν σε ομάδες με την ανάλογη κατηγορία ζώων και έγινε αντιστοίχιση της καρτέλας τους με την μεγάλη καρτέλα σε κάθε ομάδα ζώων.

Τα μπερδεμένα ζώα είχαν απλωθεί μπροστά στα έκπληκτα μάτια των παιδιών. Ποιο παιδί άλλωστε δεν ενθουσιάζεται με το ζωικό βασίλειο!

Η ποικιλία ήταν ιδιαίτερη μεγάλη με πολλά σπάνια ζώα και στο κέντρο δέσποζε ένας τεράστιος Τυρανόσαυρος Ρεξ που συντρόφευε τα παιδιά. Σε αυτό το σημείο δεν θα πρέπει παρά να ευχαριστήσουμε  το κατάστημα παιχνιδιών «ΑΕΡΟΣΤΑΤΟ» του ζεύγους Καρτάλου που τόσο γενναιόδωρα μας πρόσφερε τα καλύτερά του πλαστικά ζώα υψηλής ποιότητας και ομοιότητας με τα γνήσια ζώα του ζωικού βασιλείου πριν καν ακόμα μάθει πως θα είναι ο χορηγός μας. Άλλωστε όπως δήλωσαν αυτές οι δραστηριότητες είναι σημείο πολιτισμού και βιωματικής μάθησης για τα παιδιά και η κοινωνία του Πύργου θα πρέπει να τις αγκαλιάζει και να τις ενισχύει. Φυσικά η βιβλιοθήκη είναι αρωγός προς αυτή την κατεύθυνση.

Τα παιδιά λοιπόν αφού συνεργάστηκαν άριστα σε ομάδες, ομαδοποίησαν και κατηγοριοποίησαν τα διαθέσιμα ζώα που είχαν μπερδευτεί και έφτιαξαν ένα υπέροχο δικό τους μουσείο φυσικής ιστορίας.

Η δραστηριότητα τελείωσε με την ονοματοποίηση και παρουσίαση των αγαπημένων και γνωστών σε αυτά ζώων/εκθεμάτων του κάθε παιδιού/ βοηθού του μουσείου φυσικής ιστορίας, την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ τους καθώς και την ακούραστη  από την εμψυχώτριά μας βοήθεια στις απορίες τους όταν τα ίδια το ζητούσαν.

Συμπερασματικά τα παιδιά ήρθαν βιωματικά και συνεργατικά με τον πλούτο του ζωικού βασιλείου γνωρίζοντας μάλιστα ζώα που δεν είχαν ξαναδεί. Η αγάπη και ο σεβασμός  εξάλλου για τα ζώα ξεκινά από την γνώση τους για αυτά. Η ανταμοιβή μας το χαμόγελό τους και η ικανοποίησή τους. Οι φωτογραφίες σίγουρα επιβεβαιώνουν τα λόγια μας.

Στο υπαίθριο αναγνωστήριο της Βιβλιοθήκης οι γονείς περίμεναν τα παιδιά παρέα με ένα βιβλίο κι έναν καφέ, που με πολλή αγάπη είχε ετοιμάσει η κ. Κατερίνα Σίψα.

Οφείλουμε ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στις εθελόντριές μας κ. Χαρά Καπαρέλη, κ. Δήμητρα Μανιάτη, κ. Αριάδνη Παπαναστασοπούλου, και Ζωή Μ.

Χορηγοί προγράμματος: ΚΙΝΙΝΗΣ Π. Ι. Α.Ε.Β.Ε – Κωνσταντίνα Καββαδά – κατάστημα παιχνιδιών «ΑΕΡΟΣΤΑΤΟ»

Η αλλοίωση κάποιων φωτογραφιών και η μερική απόκρυψη του επωνύμου των ανήλικων εθελοντών έγινε για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

ΣΧΕΤΙΚΑ