Τελικά, αυτή η βιβλιοθήκη, αλήθεια, χαρίζει βιβλία;

Την Τετάρτη 28 Ιουνίου, σε όσους από τους μικρούς μας φίλους βρέθηκαν στη Δημόσια Βιβλιοθήκη…χαρίστηκαν βιβλία, κι όχι μόνο!

Κατενθουσιασμένα έμειναν όσα παιδιά Α΄ και Β΄ δημοτικού είχαν την τύχη να παρακολουθήσουν την παρουσίαση της Χαριστικής Βιβλιοθήκης των Αντώνη Παπαθεοδούλου και Δικαίου Χατζηπλή σε εικονογράφηση Μυρτώς Δεληβοριά (εκδόσεις Πατάκη) που έγινε από την κ. Γεωργία Γιάνναρου, εκπαιδευτικό – MEd στις Επιστήμες της Αγωγής.

Ο Σοφοκλής, ο ήρωας του βιβλίου,  τους σύστησε τους φίλους που έκανε διαβάζοντάς το:
. Έναν πανέξυπνο αρκούδο
. Έναν ακροβάτη με ξύλινο πόδι
. Μια καμηλοπάρδαλη που μιλάει
. Έναν ροζ εξωγήινο
. Ένα τέρας που είναι καλό αλλά κανείς δεν το πιστεύει
. Έναν ατρόμητο ιππότη
. Έναν πολύχρωμο δράκο

Αφού τους γνώρισαν, τους έδωσαν ονόματα, τους περιέγραψαν όπως τα ίδια τους φαντάστηκαν, γέλασαν δυνατά κι έπαιξαν μαζί τους κρυφτό, γνώρισαν τον ατρόμητο ιππότη και μοιράστηκαν όλοι το σπαθί του, χρίστηκαν κι αυτά ιππότες!

Συνεπαρμένα ακόμα από την ιστορία που μόλις είχε ζωντανέψει μπροστά τους,  ζωγράφισαν τους εαυτούς τους στη δική τους Χαριστική Βιβλιοθήκη, δίπλα στο Σοφοκλή, αλλά και στους υπόλοιπους ήρωες του βιβλίου.

Μέσα από παιχνίδια αυτοσχεδιασμού έφτιαξαν τους αγαπημένους τους ήρωες χρησιμοποιώντας μπαλόνια, έπαιξαν με αυτά και αντάλλαξαν κόλπα με τους καινούριους τους φίλους!

Σκοπός,  οι μικροί μας φίλοι να ανακαλύψουν τη μαγεία της ανάγνωσης ενός βιβλίου και πασπαλισμένοι ακόμα με το μαγικό συστατικό τους, τη φαντασία, να γνωρίσουν το έργο των δανειστικών βιβλιοθηκών, μέσα από παιγνιώδεις δραστηριότητες.

Φεύγοντας,  μια ακόμα έκπληξη τα περίμενε! Μαζί με τα βιβλία που δανείστηκαν, πήραν και μια βεντάλια με το Σοφοκλή και τον πανέξυπνο αρκούδο, για να θυμούνται πόσο ωραία πέρασαν στη βιβλιοθήκη, καθώς θα δροσίζονται τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού!

Ακολουθεί αυθεντικός σπαρταριστός διάλογος:
– Κυρία, τα βιβλία που διάλεξα για το σπίτι, μου τα χαρίζετε;
– Γιάννη μου, μα είμαστε Δανειστική Βιβλιοθήκη κι όχι Χαριστική!
[*]

Στο υπαίθριο αναγνωστήριο της Βιβλιοθήκης οι γονείς περίμεναν τα παιδιά παρέα με ένα βιβλίο κι έναν καφέ, που με πολλή αγάπη είχε ετοιμάσει η κ. Κατερίνα Σίψα.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ οφείλουμε στις εθελόντριές μας κ. Δήμητρα Μανιάτη, κ. Νίκη Αλιδίνη, Ευφηλία Μ., Ευγενία Α. και Μελίνα Μ., για την πολύτιμη βοήθειά τους, τις ιδέες και το κέφι τους.

Χορηγοί προγράμματος: ΚΙΝΙΝΗΣ Π. Ι. Α.Ε.Β.Ε – Κωνσταντίνα Καββαδά

[*] Σημείωση 1:
Ο Γιάννης, μάλλον κάτι είχε ακούσει και ήθελε να του χαρίσουμε βιβλία!
Είναι γνωστό σε πολλούς ότι κάποια από τα βιβλία που μας δωρίζουν ιδιώτες, σε περίπτωση που ήδη τα έχουμε, τα χαρίζουμε -με τη δική τους πάντα συναίνεση- σε σχολεία ή φορείς και φυσικά στους δικούς μας αναγνώστες. Στο υπαίθριο αναγνωστήριο υπάρχει τροχήλατη ραφιέρα με δεκάδες βιβλία για χάρισμα.

Σημείωση 2
Από τις 23 Ιουνίου η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος (ΕΒΕ) ανακοίνωσε την έναρξη λειτουργίας της Υπηρεσίας Ανταλλαγών και Δωρεών Τεκμηρίων (https://antallagi.nlg.gr/) στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου Βιβλιοθηκών (ΕΔΒ) το οποίο θεσμοθετήθηκε με τον ν. 4452/2017. Η υπηρεσία αποτελεί ένα εργαλείο για τη διάθεση, αναζήτηση και απόκτηση τεκμηρίων από τα πολλαπλά αντίτυπα άλλων βιβλιοθηκών.

________________________
Η αλλοίωση κάποιων φωτογραφιών και η μερική απόκρυψη του επωνύμου των ανήλικων εθελοντών έγινε για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

ΣΧΕΤΙΚΑ