Έλα στη θέση μου!

Πόσο εύκολο είναι να έρθεις στη θέση ενός ατόμου με αναπηρία, να καταλάβεις πώς κινούνται, πώς εκφράζονται και τι ιδιαίτερες ικανότητες έχουν; Την Τρίτη 6 Ιουλίου, η εμψυχώτριά μας Δήμητρα Σαραντοπούλου, ΕΒΠ Ειδικής Αγωγής και τελειόφοιτη του Τμήματος Επιστημών της Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Εργασίας Πανεπιστημίου Πατρών, προσπάθησε μέσω βιωματικών παιχνιδιών να δώσει απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα και τα παιδιά να γνωρίσουν διάφορες μορφές αναπηρίας.

Αρχικά, έγινε η γνωριμία με τα παιδιά και συζήτησαν για την έννοια “αναπηρία” και αν έχουν συναντήσει τέτοια άτομα. Έπειτα, είδαν ένα σχετικό βίντεο, μία ταινία μικρού μήκους όπου ο ήρωας ήταν ένα παιδί, ο Ίαν, με εγκεφαλική παράλυση που προσπαθούσε να περάσει τα εμπόδια και να ενσωματωθεί στην παρέα των υπόλοιπων παιδιών. Τελικά, τα καταφέρνει με την αγάπη και την αλληλεγγύη που δείχνουν τα παιδιά.

Έλα στη θέση μου!

Ύστερα, διάβασαν μία συγκινητική ιστορία σχετική με την αναπηρία και το μετέτρεψαν σε θεατρικό παιχνίδι. Η ιστορία αυτή πέρασε πολλά μηνύματα στα παιδιά, ώστε να αποκτήσουν ενσυναίσθηση και να είναι αλληλέγγυα.

Έλα στη θέση μου!

Έλα στη θέση μου!

Μέσα από παιχνίδι βίωσαν πώς είναι να είσαι τυφλός. Κάποια παιδιά ήταν τα τυφλά παιδιά και κάποια οι συνοδοί τους. Κατάλαβαν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, αλλά και πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει κάποιος να τους βοηθάει. Επίσης, ψηλάφισαν ένα βιβλίο που ήταν γραμμένο με τη δική τους γραφή, τη γραφή braille.

Έλα στη θέση μου!

Έπαιξαν παντομίμα κάνοντας τα παιδιά με προβλήματα ακοής και προσπάθησαν με τις κινήσεις του σώματος και των χεριών τους να καταλάβουν τι εννοεί το κάθε παιδί.

Έλα στη θέση μου!

Ζωγράφισαν με τα πόδια και είδαν πώς είναι να μην έχεις χέρια, αλλά και πόσα σημαντικά πράγματα μπορούν να κάνουν αυτοί οι άνθρωποι.

Έλα στη θέση μου!

Τέλος, χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες και έφτιαξαν με πολλή αγάπη τρεις υπέροχες ζωγραφιές τις οποίες η εμψυχώτριά μας θα τις δωρίσει στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο του Πύργου, στο Ειδικό Νηπιαγωγείο Πύργου και στο ΕΕΕΚΚ Πύργου για να στολίσουν το σχολείο τους.

Έλα στη θέση μου!

Έλα στη θέση μου!

Έλα στη θέση μου!

Έλα στη θέση μου!

Το μήνυμά ήταν: Όλοι διαφορετικοί, μα όλοι ίσοι!

Έλα στη θέση μου!

Σο υπαίθριο αναγνωστήριο της Βιβλιοθήκης αρκετοί γονείς περίμεναν τα παιδιά παρέα με ένα βιβλίο κι έναν καφέ, που με πολλή αγάπη είχε ετοιμάσει η κ. Κατερίνα Σίψα.

Έλα στη θέση μου!

Οφείλουμε ένα μεγάλο “ευχαριστώ” στις εθελόντριές μας κ. Χαρά Καπαρέλη και Θεοδώρα Καρ.

Χορηγός προγράμματος: ΚΙΝΙΝΗΣ Π. Ι. Α.Ε.Β.Ε

Έλα στη θέση μου!

Η αλλοίωση κάποιων φωτογραφιών, καθώς και η μερική απόκρυψη των επωνύμων των ανηλίκων εθελοντριών έγινε για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

ΣΧΕΤΙΚΑ