Σήμερα θα... "παίξουμε βιβλίο"

Πώς λέμε «Παίζουμε κρυφτό;» «Παίζουμε tablet;» «Παίζουμε θέατρο;»

Εμείς παίξαμε… βιβλίο.

Γίναμε καλοί, κακοί, γίναμε τεμπέληδες, ληστές, παραμυθάδες και ηθοποιοί.

Θεατρο-ταξιδέψαμε με ένα βιβλίο.

Πέρασαν τρία χρόνια από τον Ιούλιο του 2019, όταν η εμψυχώτριά μας κ. Αρχοντούλα Αλεξανδροπούλου (Συγγραφέας – Εκπαιδευτικός Αγγλικής Γλώσσας (ΒΑ) – Μεταφράστρια (ΜΑ) – Εικαστικός – Ερασιτέχνης ηθοποιός) θεατρο-έπαιξε ένα βιβλίο με μια άλλη υπέροχη ομάδα. Ο κορονoϊός επέλασε στα χώματά μας σαν τον κακό βασιλιά του παραμυθιού και μάς έκλεισε όλους στις αόρατες και καταθλιπτικές φυλακές της «καραντίνας». Μόνο που, τα παιδικά χαμόγελα, μαζί κι ο χρόνος που πέρασε σε μια στιγμή, όπως περνά όταν γυρίζουμε τις σελίδες των βιβλίων, ένωσαν τις δυνάμεις τους κι έτσι βρέθηκαν 17 παιδιά το πρωί της Παρασκευής 8 Ιουλίου 2022, στη θαυμαστή χώρα του… «Ισογείου της Βιβλιοθήκης»!

Το προσωπικό της Βιβλιοθήκης υποδέχτηκε νήπια, προνήπια και δημοτικάκια στη δροσερή «πύλη» της ανανεωμένης αυλής και, σαν επιβιβάστηκαν στις κόκκινες καρέκλες, έκλεισαν οι πόρτες και «απογειωθήκαν» όλοι μαζί στον κόσμο της παιδικής φαντασίας, εκεί όπου μπορείς να «εξαφανίσεις» το πάτωμα (πρόταση των παιδιών αυτή) με τη σκέψη και μόνο.

Σήμερα θα... "παίξουμε βιβλίο"

Σήμερα θα... "παίξουμε βιβλίο"

Πώς παίζουμε βιβλίο αλήθεια; Υπάρχουν τόσοι τρόποι όσα τα βιβλία και τόσοι προορισμοί όσοι οι άνθρωποι. Τα βήματα είναι απλά, σαν τις οδηγίες των αεροσυνοδών στις πτήσεις. Αρκεί να έχουμε φορτώσει στις αποσκευές μας μπόλικη φαντασία, γέλιο και διάθεση για παιχνίδι. Διαβάζεις το βιβλίο και βυθίζεσαι μέσα στον κόσμο του τόσο πολύ, ώστε το ζεις μαζί με τους ήρωές του.

Σήμερα θα... "παίξουμε βιβλίο"

Σήμερα θα... "παίξουμε βιβλίο"

Οι μάσκες των ηρώων ήταν έτοιμες. Το μόνο που χρειάζονταν οι επιβάτες της σημερινής «πτήσης» και οι εθελοντές ήταν να γνωριστούν μεταξύ τους. Έκαναν πέρα τις καρέκλες και πέταξαν στον αέρα ένα φανταστικό κόκκινο μπαλάκι φωνάζοντας τα ονόματά μας. Κι εκείνο «φούσκωσε» τόσο πολύ, ώστε στο τέλος «έσκασε» από πάνω τους και τους ράντισε με γνήσια «φανταστική» πορτοκαλάδα. Έπειτα, έγιναν καθρέφτες και έκαναν τόσες χαζομάρες όσες κι αυτοί που στέκονταν απέναντί τους, μιας και η χαζομάρα είναι απαραίτητο συστατικό του ταξιδιού τους.

Σήμερα θα... "παίξουμε βιβλίο"

Σήμερα θα... "παίξουμε βιβλίο"

Σήμερα θα... "παίξουμε βιβλίο"

Η εμψυχώτρια διάβασε την αστεία αφήγηση του Μενέλαου Στεφανίδη «Ο Μαντολόης» των αγαπημένων Εκδόσεων Στεφανίδη (πρώην Σίγμα), σε εικονογράφηση της Φωτεινής Στεφανίδη. Τα παιδιά άκουσαν, είδαν τις εικόνες στον βιντεοπροβολέα και, που και που (δηλαδή συνέχεια), ελέγχοντας αν ξέρουν βασικά πράγματα για το ταξίδι τους. Αν ξέρουν, δηλαδή, να κάνουν τους τεμπέληδες, τους κοιμισμένους, τις κότες που ξεπηδούν απ’ τα πηγάδια (βασικότατο!), να σκάβουν για θησαυρούς και να μαντεύουν παραμιλώντας τι λογής παιδί θα κάμει η βασίλισσα.

Σήμερα θα... "παίξουμε βιβλίο"

Σαν κατάλαβαν πια πώς γίνονταν μια φορά κι έναν καιρό οι τεμπέληδες τζίτζικες… υπουργοί του βασιλιά, οι ηθοποιοί στήθηκαν στη σειρά με κλειστά τα μάτια κι άφησαν να τους έρθουν «ουρανοκατέβατες» οι μάσκες των ρόλων της ιστορίας. Κάποιες μάσκες αντιστάθηκαν, αλλά με την επιμονή και τη θετική ενέργεια των εθελοντών όλα μπήκαν στη θέση τους και το ταξίδι ξεκίνησε.

Σήμερα θα... "παίξουμε βιβλίο"

Σήμερα θα... "παίξουμε βιβλίο"

Σήμερα θα... "παίξουμε βιβλίο"

Σήμερα θα... "παίξουμε βιβλίο"

Το πάτωμα “εξαφανίστηκε” και στη θέση του μπήκε χώμα και γρασίδι, ενώ, με τα μαγικά ραβδιά της, η εμψυχώτρια μεταμόρφωσε τους έφηβους εθελοντές σε δέντρα, πηγάδια, κρεβάτια, πόρτες και παράθυρα. Φαντάζονταν, τάχα, όταν δήλωναν τί θα τούς περίμενε; Με τους εθελοντές να παίρνουν τη θέση του σκηνικού και τη βοήθεια ενός βασιλικού κι ενός υπουργικού μανδύα από το μαγικό θεατρικό σεντούκι της κ. Αρχοντούλας, ο τεμπέλης Μαντολόης κατάφερε να κοροϊδέψει γείτονες, βασιλικούς και κλέφτες και να πάρει επάξια και χωρίς να κουνήσει το δαχτυλάκι του τη θέση του υπουργού. Σύσσωμη η θεατρική ομάδα (κότες, γειτόνισσες, φρουροί, αυλικοί, κομμάτια του σκηνικού και οι υπόλοιποι) στήθηκε στη σειρά να αυτοχειροκροτηθεί γιατί της άξιζε. Και τα 17 παιδιά ήταν υπέροχα και απέδειξαν, για μία ακόμη φορά, πως δεν έχουν ανάγκη άλλο από μια καλή ιστορία και κέφι για θεατρικό παιχνίδι για να στήσουν μια όμορφη παράσταση.

Μπράβο, λοιπόν, στους έξυπνους ταξιδευτές και μάλιστα διπλό, γιατί παρά την κούρασή τους στο τέλος έκαναν ουρές για να δανειστούν βιβλία.

Ανοίξτε ένα βιβλίο και…. Παίξτε με τα παιδιά παντού!!!!

Στο υπαίθριο αναγνωστήριο της Βιβλιοθήκης αρκετοί γονείς περίμεναν τα παιδιά παρέα με ένα βιβλίο κι έναν καφέ, που με πολλή αγάπη είχε ετοιμάσει η κ. Κατερίνα Σίψα.

Οφείλουμε ένα μεγάλο “ευχαριστώ” στους εθελοντές μας κ. Ντενίσα Σίμα, κ. Παρασκευοπούλου Φωτεινή, Θεοδώρα Κ., Αντωνία Βουδούρη, Νελίνα Κ., Γιάννη Ζ., Παναγιώτη Ντ., Μιχάλη Κ. και Χαρά Κ.

Χορηγός προγράμματος: ΚΙΝΙΝΗΣ Π. Ι. Α.Ε.Β.Ε

Σήμερα θα... "παίξουμε βιβλίο"

Σήμερα θα... "παίξουμε βιβλίο"
Οι εθελοντές: (από αριστερά) Μιχάλης Κ., Γιάννης Ζ., Νελίνα Κ., Χαρά Κ. κ. Ντενίσα Σίμα, Θεοδώρα Κ., κ. Παρασκευοπούλου Φωτεινή, Αντωνία Βουδούρη, Παναγιώτης Ντ.

Η αλλοίωση κάποιων φωτογραφιών, καθώς και η μερική απόκρυψη των επωνύμων των ανηλίκων εθελοντών έγινε για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

ΣΧΕΤΙΚΑ