Καχτίτσης Νίκος (1926-1970)

Πεζογράφος, επιμελητής εκδόσεων ,εκδότης. Γεννήθηκε στην Γαστούνη Ηλείας το 1926 .

Πεζογράφος, επιμελητής εκδόσεων ,εκδότης.

Γεννήθηκε στην Γαστούνη Ηλείας το 1926 .Τα παιδικά του  χρόνια τα έζησε στην Μανωλάδα  ( ο πατέρας του ήταν σιδηροδρομικός), τα εφηβικά του στον Πύργο και στην Πάτρα, όπου μαθητής γυμνασίου ακόμη, έγραφε και μοίραζε χειρόγραφα περιοδικά.

Στην Πάτρα επιδόθηκε στη σπουδή ξένων γλωσσών , έμαθε καλά Αγγλικά και Γαλλικά.

 Το 1947 στρατεύθηκε και υπηρέτησε σαν αξιωματικός-διερμηνέας σε διάφορες μονάδες.

Το διάστημα 1952-1956 έζησε στο γαλλικό Καμερούν, από όπου έστειλε σειρά χρονογραφημάτων που δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «Ελευθερία»του Πάνου Κόκκα.

Ταξίδεψε στο Παρίσι και το Λονδίνο.

Το 1956 εγκαταστάθηκε στο Μόντρεαλ του Καναδά ασκώντας διάφορα επαγγέλματα (δημοσιογράφος σε τοπικές ελληνόγλωσσες εφημερίδες, διερμηνέας στα δικαστήρια της πόλης, δάσκαλος Αγγλικών, τυπογράφος κ. α.).

Ως το θάνατό του έκανε μερικά ταξίδια στην Ευρώπη, στέλνοντας όλο αυτό το διάστημα πάμπολλες επιστολές σε φίλους ιδίως των νεανικών του χρόνων, τον Γιώργη Παυλόπουλο, τον Τάκη Σινόπουλο, τον Σωκράτη Καψάσκη αλλά και σε άλλους συγγραφείς και λογίους οι οποίοι είτε ήταν φίλοι του ,είτε τους εκτιμούσε ιδιαίτερα (Ν. Γ .Πεντζίκη, Γ. Δέλιο, Ε. Χ. Γονατά κ. α.).

Στη λογοτεχνία εμφανίστηκε με τα χειρόγραφα μαθητικά περιοδικά Η Μέλισσα, Η Ουλή, Η Πολιορκημένη Γάνδη κ. α., ενώ ταυτόχρονα έστελνε συνεργασίες του στο περιοδικό Η Διάπλασις των Παίδων.

Ωριμότερα κείμενά του εμφανίζονται προς το τέλος της δεκαετίας του 1940 στο περιοδικό Βωμός Πύργου, Νέος Άνθρωπος και Ρυθμός Πάτρας, ενώ τα πιο ολοκληρωμένα πεζά του βρίσκονται κυρίως σε περιοδικά της Θεσσαλονίκης (Διαγώνιος ,Μορφές ,Νέα Πορεία) καθώς επίσης και στις Εννέα Οδούς της Καβάλας και στη Νέα Εστία.

Οι πρώτες αυτόνομες εκδόσεις κειμένων του είναι τα ανάτυπα πεζογραφημάτων του « Ποιοί οι φίλοι (1959), Η ομορφάσχημη (1960),Το ενύπνιο (1960). Άλλα του έργα Ο Εξώστης (1964), Η περιπέτεια ενός βιβλίου (1965), Ο Ήρωας της Γάνδης (1967).

Στο Μόντρεαλ ίδρυσε τις προσωπικές του εκδόσεις Anthelion Press και σε τυπογραφείο του στοιχειοθέτησε τη συλλογή των ποιημάτων του Vulnerable point 1949 (Τρωτό σημείο μετάφραση, πρόλογος, σημ. Γ. Δανιήλ), δύο τεύχη του περιοδικού Ο Παλίμψηστος (1967) και έξι λιγοσέλιδα βιβλία, κυρίως με δικά του πεζά.

Σε ηλικία 44 χρονών προσεβλήθη από οξεία νόσο του αιμοποιητικού, επέστρεψε στην Πάτρα, όπου και πέθανε στις 25 Μαΐου του 1970.

Το μεγαλύτερο μέρος του έργου του παραμένει ανέκδοτο.

 

Πηγές:Γ. Γώτης, Δ. Κράγκαρης, Α. Φουσκαρίνης «Ανθολογία Ηλείων λογοτεχνών» Μορφωτική Ένωση Λεχαινών «Ο Αντρέας Καρκαβίτσας», 1981

Λεξικό Νεοελληνικής λογοτεχνίας εκδόσεις Πατάκη,2008

ΣΧΕΤΙΚΑ