Μια χρονοκάψουλα που έκλεισε μέσα την πανδημία έφτασε στη Βιβλιοθήκη!

Οι μαθητές του 1ου Γυμνασίου Πύργου, παρέδωσαν χθες την χρονοκάψουλα των αναμνήσεών τους, κατά την περίοδο της καραντίνας λόγω του ιού, στην Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Πύργου.

Σε μία ακόμη αξιόλογη πρωτοβουλία προχώρησαν οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές του 1ου Γυμνασίου Πύργου, που επισκέφτηκαν χθες το πρωί την δημόσια κεντρική βιβλιοθήκη Πύργου και παρέδωσαν μία χρονοκάψουλα, μέσα στην οποία έχουν τοποθετήσει όλες τις αναμνήσεις που είχαν τα δύο χρόνια του κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές έβαλαν μέσα στη χρονοκάψουλα, μία μάσκα, ένα αντισηπτικό, αποτελέσματα εξετάσεων, φωτογραφίες από διάφορες εκδηλώσεις του σχολείου και πολλά ακόμη. Η χρονοκάψουλα θα ανοιχθεί μετά από 20 χρόνια και συγκεκριμένα το 2042.

Όπου τότε θα έχουν όλοι την ευκαιρία να δουν το περιεχόμενό της και να θυμηθούν ή να γνωρίσουν, το τι συνέβη κατά τα δύο χρόνια της πανδημίας του κορωνοϊού μέσα στο σχολικό περιβάλλον του 1ου Γυμνασίου Πύργου.

Μια χρονοκάψουλα που έκλεισε μέσα την πανδημία έφτασε στη Βιβλιοθήκη!

Να σημειωθεί ότι κατά την διάρκεια τις εκδήλωσης, η διευθύντρια της δημόσιας βιβλιοθήκης Πύργου Νίκη Κατσιάπη, έδειξε στα παιδιά και φυσικά στους καθηγητές, εκθέματα της βιβλιοθήκης γύρω από τον αγώνα των Ελλήνων και των κατοίκων της Ηλείας, εδώ και πάρα πολλά χρόνια για την ελευθερία του έθνους, αλλά και ορισμένα σπάνια βιβλία τα οποία είναι μοναδικά στον κόσμο και φιλοξενούνται στις εγκαταστάσεις της.

«Με πολύ μεγάλη χαρά και ικανοποίηση, υποδεχτήκαμε αυτή την πρόταση»

Για αυτή την πρωτοβουλία του 1ου Γυμνασίου Πύργου η κα. Νίκη Κατσιάπη διευθύντρια της κεντρικής δημόσιας βιβλιοθήκης Πύργου, τόνισε χαρακτηριστικά.

«Με πολύ μεγάλη χαρά και ικανοποίηση, υποδεχτήκαμε την πρόταση του διευθυντή και των εκλεκτών συναδέλφων του 1ου Γυμνασίου Πύργου για να φιλοξενήσουμε εδώ τη χρονοκάψουλα που μας προσέφεραν σήμερα. Δεν είναι η πρώτη φορά που συνεργαζόμαστε με το συγκεκριμένο σχολείο, έχουμε κάνει πολλές φορές συνεργασία μεταξύ μας και πολύ πρόσφατα μαθήτρια από το 1ο Γυμνάσιο κέρδισε το πρώτο βραβείο στον Πανηλειακό λογοτεχνικό διαγωνισμό “Ηλεία 1821”. Με πολύ μεγάλη λοιπόν χαρά και ικανοποίηση, αποδεχθήκαμε την πρότασή τους και ευχόμαστε παρόμοιες δράσεις και δημιουργίες να γίνουν από πολλά σχολεία του νομού μας»

«Μέσα στην χρονοκάψουλα βάλαμε ότι θα μας θυμίζει, το πώς περάσαμε αυτά τα χρόνια με τον κορωνοϊό»

Η κα Θεοδοσία Κλουκίνα φιλόλογος στο 1ο Γυμνάσιο Πύργου, που αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία για την δημιουργία της χρονοκάψουλας τόνισε χαρακτηριστικά.

«Στο πλαίσιο του μαθήματος των Αρχαίων Ελληνικών, θέλοντας να δείξουμε ότι σκοπός μας δεν είναι μόνο η στείρα απομνημόνευση, αλλά η κατανόηση και η μεταφορά της αρχαίας λογοτεχνίας, κουλτούρας, διανόησης στον αιώνα μας, είπαμε να καλλιεργήσουμε τις δεξιότητες του 21ου αιώνα. Δηλαδή τη συνεργατικότητα, την κριτική σκέψη, την επικοινωνία, την δημιουργικότητα των μαθητών μας, οπότε ξεκινώντας από ένα μάθημα που μίλαγε για την αντικειμενικότητα του ιστορικού, είπαμε και εμείς να δημιουργήσουμε τεκμήρια για τον ιστορικό του μέλλοντος.

Μια χρονοκάψουλα που έκλεισε μέσα την πανδημία έφτασε στη Βιβλιοθήκη!
Τρεις δραστήριες εκπαιδευτικοί και αγαπημένες φίλες της Βιβλιοθήκης, η κ. Λία Κλουκίνα, η κ. Βάσω Πουρνάρα και η κ. Γεωργία Δημητρουλοπούλου σε αναμνηστική φωτό μαζί τη διευθύντρια και την χρονοκάψουλα

Η φιλόξενη βιβλιοθήκη του Πύργου δέχτηκε να διατηρήσει αυτά τα τεκμήρια της χρονοκάψουλας για 20 χρόνια. Τι βάλαμε μέσα στην χρονοκάψουλα; Βάλαμε μέσα ότι θα μας θυμίζει το πώς περάσαμε αυτά τα χρόνια με τον κορωνοϊό. Να πω ότι πρώτα από όλα αυτό το αποφάσισαν τα παιδιά. Και αυτό έγινε για να καλλιεργήσουμε την κριτική τους σκέψη. Κάναμε μία έρευνα διαδικτυακή, μέσω της πλατφόρμας της ηλεκτρονικής τάξης, ψήφισαν οι μαθητές και αποφάσισαν.

Θα έχουμε μάσκα μέσα στην χρονοκάψουλα. Θα έχουμε αντισηπτικό, αποτελέσματα των τεστ, φωτογραφίες από το σχολείο μας, θα θυμηθούμε τις δράσεις του σχολείου μας, τις συνεργασίες που είχαμε, όπως αυτές με το πανεπιστήμιο, τη θεατρική μας ομάδα και φυσικά ποιες άλλες πολιτιστικές δράσεις έχουμε αναπτύξει. Οπότε όλα αυτά τα βάλαμε μέσα σε μία χρονοκάψουλα, ούτως ώστε να νιώσουμε ότι το μάθημά μας δεν είναι στείρο, αλλά είναι ένα μάθημα το οποίο μπορεί να μας δώσει χαρά και ικανοποίηση, γιατί ικανοποιεί την δημιουργικότητά μας.

Μια χρονοκάψουλα που έκλεισε μέσα την πανδημία έφτασε στη Βιβλιοθήκη!

Ευχαριστούμε την ιδιαίτερα φιλόξενη δημόσια κεντρική βιβλιοθήκη του Πύργου για όλο το στήριγμα που μας έχει προσφέρει όλα αυτά τα χρόνια και ιδιαίτερα στη δράση μας αυτή, γιατί η βιβλιοθήκη αποτελεί για μας ένα κομμάτι της ιστορίας. Διασφαλίζει την ιστορία μας και την διαχρονικότητα και με αυτή τη συνεργασία νιώθουμε πιο δυνατοί.

Κείμενο: Χρήστος Κανελλόπουλος, εφ. ΠΑΤΡΙΣ

***

ΣΧΕΤΙΚΑ