Συνεργασία της Βιβλιοθήκης μας με το ΔΙΕΚ Ηλιούπολης

Η Βιβλιοθήκη μας ξεκίνησε χθες 8 Απριλίου 2021 συνεργασία με τις αξιαγάπητες σπουδάστριες του Δημόσιου Ινστιτούτου Επαγγελματικής Κατάρτισης Ηλιούπολης Αττικής και συγκεκριμένα με το τμήμα Βοηθών Βρεφοκόμων (Β΄ εξάμηνο) στο πλαίσιο του μαθήματος Παιδική Λογοτεχνία.

Διδάσκων και ψυχή του μαθήματος είναι ο κ. Νικηφόρος Μανδηλαράς, νηπιαγωγός, πρ. Διευθυντής του πρότυπου ΒΝΣ Δήμου Δάφνης – Υμηττού, βραβευμένος φωτογράφος, πρ. εκδότης και αγαπημένος φίλος της Βιβλιοθήκης μας.

Αρχικά αναφερθήκαμε στην ανάγκη να ξαναβρεί το βιβλίο τη θέση που του αρμόζει στην καθημερινότητα των παιδιών, ειδικά τώρα τον καιρό της πανδημίας, όπου η οθόνη έχει κυρίαρχη θέση στις καθημερινές δραστηριότητες με ανυπολόγιστες επιπτώσεις.

Στη συνέχεια παρουσιάσαμε μια απόπειρα της βιβλιοθήκης να γνωρίσουν τα παιδιά τα βιβλία μέσα από δραστηριότητες φαινομενικά άσχετες με τη φιλαναγνωσία. Συγκεκριμένα αναφερθήκαμε στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Βιβλιοθήκης που εκπονήθηκε στο παρελθόν και βασίστηκε στο βιβλίο της Ιωάννας Σκαρλάτου Κουταλάκια και Πιρουνάκια, εκδ. Έαρ.

Θυμηθήκαμε με νοσταλγία τα φαγητά και τα γλυκά που είχαμε μαγειρέψει τότε με τους μικρούς μπόμπιρες στο χώρο της Βιβλιοθήκης και στην προέκταση που δώσαμε: στο να συμμετέχουν στις δουλειές του σπιτιού και στις μακροπρόθεσμα εξαιρετικές ωφέλειες που θα έχει η ενασχόληση αυτή στην ενήλικη ζωή τους.

Οι σπουδάστριες κατέθεσαν γόνιμες σκέψεις και βιώματα και ο κ. Νικ. Μαδηλαράς κατέθεσε την προσωπική του μαρτυρία από τις εξαιρετικά πετυχημένες και πρωτότυπες δράσεις φιλαναγνωσίας που κατά καιρούς εφάρμοσε στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς που εργάστηκε. Τόνισε ιδιαίτερα και παρότρυνε τις σπουδάστριες να τολμήσουν στον επαγγελματικό τους χώρο και να κάνουν πράγματα που δεν συνηθίζονται. Και είναι αλήθεια πως ο πρωτοπόρος εκπαιδευτικός είναι πάντα τολμηρός.

Η χθεσινή συνάντηση με τις σπουδάστριες του ΔΙΕΚ μας άφησε μια γλυκιά επίγευση, αλλά και τη βεβαιότητα πως κάτι πολύ καλό ζυμώνεται στο χώρο της παιδείας μας, μόνο που αυτό δεν πουλάει κι έτσι μένει μακριά από τα φώτα των ΜΜΕ.

ΣΧΕΤΙΚΑ