Αρχαιολογικό Μουσείο Πύργου

Διώροφο αξιόλογο νεοκλασικό κτίριο με υπόγειο, εσωτερικό αίθριο.

Τηλ. Αρχαιολογικού Μουσείου Πύργου 2621020475

 

Διώροφο αξιόλογο νεοκλασικό κτίριο με υπόγειο, εσωτερικό αίθριο.

Αναμφισβήτητα το πιο σημαντικό διατηρητέο κτίριο της πόλης. Περιλαμβάνει όλο το τετράγωνο. Έχει συμμετρικά στοιχεία, αλλά οι όψεις του είναι διαφορετικές.

Η είσοδος από την οδό Καραϊσκάκη έχει τρεις καμάρες που βασίζονται πάνω από κολώνες ιωνικού ρυθμού. Η όψη προς το επαρχείο είναι αυστηρότερη με αετώματα.

Ακροκέραμα περιτρέχουν το στηθαίο των όψεων.

 

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΠΥΡΓΟΥ

 Πρόκειται για κτίριο που χτίστηκε από τον  αρχιτέκτονα Ερνέστο Τσίλλερ γύρω στο 1890.

Στην αγορά του Πύργου, το «Σταυροπάζαρο» ο Τσίλλερ θα κατασκευάσει ένα κτίριο  που καταλαμβάνει ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο.

Παρά την επιβλητικότητά του, ο όγκος του κτιρίου λειτουργεί  διακριτικά ,με τα αίθριά του και τις τέσσερις εισόδους του ,ανοικτό σε μια γειτονιά που ήταν όλη μια αγορά. Το κτίριο δεν έχει κύρια και δευτερεύουσα όψη ,έχει τέσσερις όψεις στη ζωή της αγοράς, το ίδιο επεξεργασμένες ,με τη χρησιμοποίηση διαφορετικών στοιχείων.

Η δομή όλου του κτιρίου, η ποικιλία των στοιχείων, η ισορροπία μεταξύ της λιτής γεωμετρικότητας των κλασικών τμημάτων και των αναγεννησιακών προστώων και τοξοστοιχιών κάνει το έργο αυτό του Τσίλλερ ένα από τα πιο αξιόλογα κτίρια

Χρησιμοποιήθηκε σαν αγορά μέχρι τη δεκαετία του 1960 οπότε και εγκαταλείφθηκε η χρήση του.

ΠΗΓΗ: Στοιχεία από άρθρο του Τάκη Παρασκευόπουλου «Στοιχεία ταυτότητας ενός κτιρίου» στον Αλφειό τ.1

 

Το κτίριο ανακαινίστηκε και μετατράπηκε σε μουσείο που κοσμεί την πόλη του Πύργου και άνοιξε τις πύλες του για το κοινό την 16-7-2013.  


ΣΧΕΤΙΚΑ