Δωρεά της οικογένειας Μπαρτζελιώτη προς τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Πύργου

Δελτίο τύπου

Πρόσφατα η Βιβλιοθήκη του Πύργου παρέλαβε μια σημαντική δωρεά βιβλίων, αποτελούμενη από  σαράντα οκτώ κιβώτια (περίπου 1.000-1.500 τόμους) από την προσωπική βιβλιοθήκη  του αειμνήστου Ηλείου  καθηγητή φιλοσοφίας και ιδρυτή του Ολυμπιακού Κέντρου Φιλοσοφίας και Παιδείας Λεωνίδα Μπαρτζελιώτη.

Η δωρεά αυτή πραγματοποιήθηκε ύστερα από απόφαση του υιού του κ. Κων/νου Μπαρτζελιώτη. 

Ο Λεωνίδας Κ. Μπαρτζελιώτης ήταν  ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Γεννήθηκε στη Μίνθη της Ολυμπίας όπου και διδάχθηκε τα πρώτα εγκύκλια μαθήματα τα οποία συμπλήρωσε στη Ζαχάρω. Σπούδασε θεολογία, ελληνική και αγγλική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Norman των ΗΠΑ και υπέβαλε τη διατριβή του με θέμα: “Plotinus: On the Importance of Aesthetics in Philosophy”. Ακολούθως, παρακολούθησε με υποτροφία μεταπτυχιακά μαθήματα φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Emory της Georgia όπου υπέβαλε τη διδακτορική του διατριβή με θέμα: “Pletho’s Philosophy of Ethics”. Ήταν συγγραφέας πολλών βιβλίων, άρθρων και ανακοινώσεων καθώς και εκδότης αρκετών συλλογικών τόμων. Μεταξύ των βιβλίων του περιλαμβάνονται:

– “Θεολογία και Οντολογία του Ρ. Tillich”, Αθήνα 1964

– “Η κριτική του Αριστοτέλους παρά Πλήθωνι ως έκφρασις του αντιαριστοτελικού κατά τον ΙΕ΄αιώνα”, Αθήνα 1980

– “Ο Ελληνοκεντρισμός και οι κοινωνικοπολιτικές ιδέες του Πλήθωνος”, Αθήνα 1989

– “Number and Harmony in Whitehead’s philosophy: the Pythagorean background”, Αθήνα 1989

– “Συνεχές και ασυνέχεια από τον Θαλή στον Ποσειδώνιο”, Αθήνα 1994

– “Πόλις και πολιτική επιστήμη”, Αθήνα 1997 κ.ά.

Υπήρξε ο πρωτεργάτης και εμπνευστής της έκδοσης του διεθνούς κύρους φιλοσοφικού περιοδικού “Skepsis”. Παράλληλα υπήρξε ιδρυτής του “Διεθνούς Κέντρου Φιλοσοφίας και Διεπιστημονικής Έρευνας” μετεξέλιξη του οποίου αποτελεί το “Ολυμπιακό Κέντρο Φιλοσοφίας και Παιδείας”. Το εν λόγω κέντρο οργανώνει διεθνή επιστημονικά συνέδρια, επιστημονικά σεμινάρια για έλληνες και ξένους φοιτητές και σειρά μαθημάτων φιλοσοφίας στην Αθήνα και στην Ηλεία. Το επιστημονικό περιοδικό “Ίφιτος” απετέλεσε μια από τις περαιτέρω εκδοτικές δραστηριότητες του καθηγητή Μπαρτζελιώτη (πηγή: Biblionet).

Η προσφορά της βιβλιοθήκης του Λεωνίδα Μπαρτζελιώτη έρχεται να εμπλουτίσει τη συλλογή της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Πύργου  με εξαιρετικά βιβλία επιστημονικά και κυρίως φιλοσοφικού περιεχομένου.

ΣΧΕΤΙΚΑ