Νέο απόκτημα που αφορά στην ιστορία και τον πολιτισμό του Πύργου

Έχετε ακουστά το όνομα Φανή Γιαννοπούλου; Το πιθανότερο είναι πως όχι. Και δικαίως, αφού η αείμνηστη γεννήθηκε τον 19ο αιώνα και δραστηριοποιήθηκε στον Πύργο στις αρχές του 20ου αιώνα. Κι εδώ είναι το σημαντικό: η δράση της και η προσφορά της στην κοινωνία του Πύργου. Η Φανή Γιαννοπούλου μαζί με τη Θεανώ Παπακωνσταντίνου ίδρυσαν το Λύκειο Ελληνίδων Πύργου.
Τι σχέση μπορεί να έχουν όλα αυτά με τη Βιβλιοθήκη μας; Κατ’ αρχάς οτιδήποτε αφορά στην ιστορία και στον πολιτισμό της Ηλείας, μας αφορά όλους! Είναι κάτι σαν συγκοινωνούντα δοχεία! Όλοι για όλους. Στο εμείς και όχι στο εγώ που έλεγε ο μπαρμπα Γιάννης Μακρυγιάννης…
Έχουμε ωστόσο κι άλλο λόγο να αναφέρουμε τη Φανή Γιαννοπούλου και ειδικότερα για την κόρη της την Κόκω Γιαννοπούλου. Είναι η κοπέλα που αγάπησε και παντρεύτηκε ο αρχίατρος Κωνσταντίνος Χριστόπουλος, ο ιδρυτής της Βιβλιοθήκης του Πύργου και μέγας ευεργέτης της. Είναι εκείνος που δώρισε το οικόπεδο στο οποίο στεγάζεται σήμερα η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη μας.
Μας συνδέουν λοιπόν “δεσμοί αίματος” με το Λύκειο Ελληνίδων Πύργου, το οποίο εξέδωσε πρόσφατα ένα καλαίσθητο Την έρευνα, τα κείμενα και την όλη επιμέλεια του λευκώματος έχει η Πρόεδρος κ. Κατερίνα Παρασκευοπούλου.
Την επιμέλεια της έκδοσης έχουν εκτός από την Πρόεδρο του ΛτΕ και η Δήμητρα Καχτίστη – Τζαβάρα μαζί με την Τέσσυ Διαμαντοπούλου.
Ευχόμαστε να είναι καλοτάξιδο το λεύκωμα και το Λύκειο Ελληνίδων να είναι πάντα ένας φάρος πολιτισμού!

Κάνετε κλικ στην εικόνα για να δείτε λεπτομέρειες του βιβλίου

Νέο απόκτημα που αφορά στην ιστορία και τον πολιτισμό του Πύργου


ΣΧΕΤΙΚΑ