Οι δρόμοι και οι πλατείες του Πύργου έχουν τη δική τους ιστορία!

 

Παρουσίαση εκπαιδευτικού προγράμματος από τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Πύργου στο Δημόσιο ΙΕΚ Πύργου

Αισθήματα υπερηφάνειας και ικανοποίησης που ζουν σε ένα ευλογημένο τόπο, αποκόμισαν οι σπουδαστές του τμήματος Α1 της ειδικότητας Φύλακας Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων του Δημοσίου ΙΕΚ Πύργου που παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Βιβλιοθήκης του Πύργου και αφορά την ιστορία της πόλης. Το πρόγραμμα  παρουσίασε η κα Νίκη Κατσιάπη M.Ed – Δρ. Παιδαγωγικής Υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων και ο κ. Βασίλης Σπανόπουλος Εκπαιδευτικός οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των εκπαιδευτών του ΙΕΚ κ. Αγγελικής Τσαπάρα φιλολόγου και κ. Γιάννη Σουλέ αρχαιολόγου.

Ένα υπέροχο ταξίδι στην ιστορία του τόπου μας

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ολοκληρώθηκε σε δύο συναντήσεις. Η πρώτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις 2/12/2019 και περιλάμβανε παρουσίαση με παράλληλη προβολή οπτικού υλικού στο χώρο του Δ.ΙΕΚ.

Η διευθύντρια του Δ.ΙΕΚ κα Μπουροπούλου Νίκη καθώς και ο υποδιευθυντής κ. Αυγερινόπουλος Παύλος, καλωσόρισαν θερμά την προσκεκλημένη, τονίζοντας τη σπουδαιότητα της συνεργασίας με σημαντικούς φορείς του Πολιτισμού, όπως είναι η Δημόσια Βιβλιοθήκη του Πύργου.

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Πύργου έχει καθιερωθεί ως φύλακας της πολιτισμικής κληρονομιάς του τόπου και στα  χιλιάδες διαμάντια που κοσμούν τα ράφια της βρίσκεται συγκεντρωμένη  η διαδρομή της Ηλείας  από όλες τις πλευρές της- ιστορία, τέχνη, παράδοση, θρησκεία, πολιτισμό.

 Με αίσθηση της αποστολής της και γενναιοδωρία παρά τα πρακτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Βιβλιοθήκη έχει δημιουργήσει διαύλους επικοινωνίας με τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της περιοχής ώστε να καταστήσει κοινωνούς αυτής της γνώσης μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Ενδεικτική, και ως πρώτη γνωριμία με τις παραδόσεις τον πολιτισμό  και την ιστορία της Ηλείας και του Πύργου, μέρους της τεράστια βιβλιογραφία που υπάρχει, η κα Κατσιάπη πρότεινε στους σπουδαστές τα σημαντικά έργα Παυσανίου  Ηλιακά, «Ταξίδι στο Μωριά» του Πουκεβίλ και «Οι Γερμανοί στην Ηλεία» του Τάση Καζάζη.

Με γλαφυρό τρόπο η κα Νίκη Κατσιάπη ξεδίπλωσε γνωστές και άγνωστες πτυχές από  την ιστορία του τόπου:

Ο Αλφειός με την Αρέθουσα και η μεγάλη τους αγάπη που μέσω της τέχνης σκόρπισε στα μήκη και πλάτη της γης αιώνιο θυμητάρι της ηλειακής γης που τη γέννησε, ο Μύρτιλος με τις πονηριές του, ο Κόροιβος με τις αθλητικές επιτυχίες του, ο Γιώργης Τσερνωτάς με το πηγάδι του που το νερό του θεωρήθηκε μαγικό «φίλτρο» για να αγαπούν οι ξένοι τον τόπο και να μένουν για πάντα σ’ αυτόν, αλλά και τον πύργο του … Πύργου μας, ο Γάλλος πρόξενος Φρανσουά Πουκεβίλ σημειώνει στο «Ταξίδι στο Μωριά» το 1815 το πέρασμά του από τον Πύργο και το θαυμασμό του για τον τόπο μας, οι πρώτοι οικιστές του Πύργου.

Ο Πύργος και η Ηλεία ρίχνονται στη φωτιά της Ελληνικής Επανάστασης,  ο Γέρος του Μοριά Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και ο γενναίος Γεώργιος Σισίνης, ο Ωλένης Φιλάρετος με τη θυσία του.  Ο Μίκης Θεοδωράκης έζησε προπολεμικά στον Πύργο και εμπνεύστηκε  από το τρένο μας τον Κωλοσούρτη τον ρυθμό η Μαργαρίτα Μαργαρώ, ο ηρωικός πλοίαρχος Μιλτιάδης Ιατρίδης και η ομώνυμη πλατεία του Πύργου όπου βρίσκεται ο ανδριάντας του, αλλά και στο Κατάκολο Ηλείας . Η δράση του Ιατρίδη και του Υποβρυχίου Παπανικολής ενέπνευσε και την ταινία ‘Υποβρύχιον Παπανικολής’ του 1971 με τον Πυργιώτη Κώστα Καζάκο στο ρόλο του Ιατρίδη.

Ο Πύργος βίωσε από τα μέσα του 19ου αι.  οικονομική και πολιτιστική έκρηξη και αύξησε τον πληθυσμό του καθώς η σταφιδοκαλλιέργεια  και το σταφιδεμπόριο την κατέστησαν μια ταχύτατα αναπτυσσόμενη πόλη.

Η φυσιογνωμία της πόλης και της ευρύτερης περιοχής διαμορφώθηκε αφενός, με κτίρια αστικής μεγαλοπρέπειας, ιδιωτικά και δημόσια όπως Θέατρο, Σιδηροδρομικοί Σταθμοί, Ιεροί Ναοί, Νοσοκομείο, Δημοτική Αγορά, εγκαταστάσεις με αξιόλογα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά, ενθυμήματα μιας αστικής τάξης που ακολούθησε χωρίς αναστολές τα πρότυπα των προηγμένων δυτικοευρωπαϊκών χωρών, αφετέρου δε με την οικονομική ευρωστία που υπήρχε εμπλουτίστηκε το πολιτιστικό τοπίο και ικανοποιήθηκαν οι πνευματικές ανάγκες των κατοίκων με θεατρικές παραστάσεις, Φιλαρμονική, έντονη πολιτιστική, πνευματική και αθλητική δραστηριότητα

Οι δρόμοι και οι πλατείες του Πύργου έχουν τη δική τους ιστορία!

Περίπατος στο ιστορικό κέντρο της πόλης

Στις 9/12/2019 υλοποιήθηκε ο  περίπατος στο ιστορικό κέντρο του Πύργου. Κάνοντας ένα περίπατο στην πόλη οι καταρτιζόμενοι «διάβασαν» τα μνημεία της και ανασύνθεσαν την ιστορία της:

Ο Δήμαρχος Τάσης Καζάζης με την αυταπάρνηση και τον ηρωισμό του, ο Ηλείας Αντώνιος με τη λεβεντιά του και ο Σάκης Καράγιωργας με την φιλοπατρία και την αγωνιστικότητά του ήταν μερικές μορφές της ιστορίας μας που οφείλουμε να γνωρίζουμε και να τιμούμε.

Οι δρόμοι και οι πλατείες του Πύργου έχουν τη δική τους ιστορία!

Οι δρόμοι και οι πλατείες του Πύργου έχουν τη δική τους ιστορία!

Χώρος μνήμης Χρήστου – Μαρίας Κανελλακοπούλου – Πουλοπούλου

Οι σπουδαστές επισκέφθηκαν ακόμα την έκθεση – αφιέρωμα που δημιούργησε και συντηρεί ο διακοσμητής Χάρης Κανελλακόπουλος στο σπίτι των παιδικών του χρόνων. Ένας χώρος μνήμης, που συνδυάζει ιδανικά την  παράδοση με την  αισθητική, εκεί μας υποδέχτηκε ο ιδιοκτήτης με την πηγαία ευγένειά του και τη διάθεσή του να γνωρίσουν οι πολίτες του σήμερα τον Πύργο και την Ηλεία του χθες.

Την ιστορική διάσταση, το λαμπρό παρελθόν, την κουλτούρα και εν γένει την πολιτιστική κληρονομιά άυλη και υλική, της πόλης του Πύργου μας τα θυμίζουν ακόμα φορείς και πολίτες μέσα από διαρκή δημιουργική δραστηριότητα και προσφορά.

Η Βιβλιοθήκη του Πύργου συμβάλλει ουσιαστικά με εκπαιδευτικά προγράμματα, εκδηλώσεις που αφορούν Ηλείους  λογοτέχνες, ποιητές και ανθρώπους των γραμμάτων και των επιστημών και εκδόσεις: Με πρωτοβουλία του προέδρου της  κ. Αθανασίου Φωτόπουλου (Ιστορικού-Καθηγητή Πανεπιστημίου) έχουν επανεκδοθεί τέσσερα βιβλία τα οποία είχαν υποστεί φθορές λόγω της παλαιότητάς τους, πρόκειται για τα έργα του Γ. Παπανδρέου σε έκδοση του 1892 ”Περί του όρους Φολόης και της πόλεως Λασιώνος” και την έκδοση του 1897 ”Περί της των Ηλείων διαλέκτου”. Επίσης επανεκδόθηκαν έξι τεύχη του 1947  με πρόλογο και επιμέλεια του κ. Φωτόπουλου από τη μηνιαία έκδοση λόγου και τέχνης ”ΒΩΜΟΣ” που διηύθυνε ο Τάκης Δόξας. Τέλος έχει εκδοθεί και το βιβλίο του Διονυσίου Τραμπαδώρου για την ιστορία της Βιβλιοθήκης σε επιμέλεια του Αυγερινού Αναστασόπουλου.

Οι καθηγητές του Δημόσιου ΙΕΚ Πύργου και κυρίως οι σπουδαστές στο πλαίσιο της εκπαίδευσής τους ως φύλακες της πολιτιστικής κληρονομιάς ευχαριστούν θερμά τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Πύργου και ιδιαίτερα την κα Νίκη Κατσιάπη για την εξαιρετική συνεργασία και τις πολύτιμες πληροφορίες που αποκόμισαν και αφορούν το γνωστικό  πεδίο της ειδικότητάς τους.

Πουλχερία Γεωργιοπούλου

ΣΧΕΤΙΚΑ